#WeAreMobility: het Autosalon 2020 in het teken van mobiliteit

Voor het derde jaar op rij maakt het Autosalon van Brussel plaats voor mobiliteit met #WeAreMobility, de beurs voor nieuwe mobiliteitsvormen. Omdat ook Yuzzu andere mobiliteitsvormen aanmoedigt, gingen wij er poolshoogte voor jou nemen.Het was je misschien nog niet opgevallen, maar op deze 98ste editie van het Autosalon duikt in alle officiële documentatie voor het eerst een derde woordje op onder de naam Brussels Motorshow: naast Auto en Moto staat er nu ook Mobility. Het is niet het enige detail dat duidelijk maakt hoeveel belang organisator Febiac hecht aan #WeAreMobility, de beurs voor nieuwe mobiliteitsvormen. Zoals we je in onze vooruitblik op het Autosalon 2020 al vertelden, vindt de beurs dit jaar voor het eerst tijdens de volledige Autosalonperiode plaats, in plaats van slechts een weekend zoals de voorgaande jaren, en krijgt ze een centrale plaats toegewezen in de Patio waar alle bezoekers langskomen, in plaats van het weggemoffelde paleis 10 van de vorige edities.

Nieuwe mobiliteitsvormen vinden dan ook steeds vaker hun weg naar het grote publiek, en dat valt te merken aan de stands op #WeAreMobility. Zelfs op de doordeweekse namiddag waarop wij de beurs bezoeken, zijn alle stands bezet en staan er hier en daar zelfs wachtrijen. De exposanten hebben dan ook hun best gedaan om de stands zo aantrekkelijk mogelijk te maken. We zien futuristische elektrische plooifietsen en minuscule laadstations, maar ook ludieke spelletjes en zelfs een gratis massagestation.


Meer dan kijken alleen


Dé grote trekpleister van #WeAreMobility is evenwel het centrale plein, waar bezoekers gratis elektrische steps, scooters, eenwielers en andere toestellen mogen uitproberen. Lachende bezoekers snellen er zwierig over het parcours. Opvallend: de deelnemers zijn van alle leeftijden. Waarmee het vooroordeel dat nieuwe mobiliteitsvormen enkel voor jongeren zijn bedoeld, meteen van de baan is geveegd. Dat bevestigt ook Evelyne (71), die dit jaar voor het eerst #WeMobility bezoekt en staat aan te schuiven voor een testrit: “Ik rij niet graag meer in de stad en overweeg al langer mijn auto weg te doen. Maar enkel het openbaar vervoer vind ik te beperkend. Mijn zoon overtuigde me om naar hier te komen en alle mogelijkheden te ontdekken. Ik wist helemaal niet dat er zoveel bestond!”


Verrassend groot aanbod


Evelyne heeft gelijk. Het aanbod is opmerkelijk uitgebreid. Uiteraard mogen inmiddels bekende aanbieders als Poppy – een app waarmee je deelscooters, -auto’s en steps kunt uitlenen in Brussel en Antwerpen – niet ontbreken op een beurs als #WeAreMobility. Maar we ontdekken ook tal van dienstverleners waar je misschien nog niet van hebt gehoord. We sommen de meest verrassende hier dan ook graag voor je op.


E-4 Motion


E-4 Motion verkoopt uiteenlopende lichte vervoersmiddelen, zoals elektrische fietsen, scooters en driewielers. Op #WeAreMobility gooit het bedrijf echter vooral hoge ogen met zijn kleine zitsteps en plooibare rolwagens voor andersvaliden en mensen die wat slechter ter been zijn. Het tentoongestelde model laat zich opvallend makkelijk samenvouwen, waarna je het meetrekt als een trolley.


Pasha Parking


De Belgische start-up Pasha Parking heeft een slimme oplossing gevonden voor het nijpend tekort aan parkeerplaatsen in de stad. Het laat particulieren toe om de ruimte vóór hun garagepoort ter beschikking te stellen van andere automobilisten die er tijdelijk hun auto willen parkeren. Helemaal legaal en zonder risico op hoge boetes, want dankzij de app verschijnt hun nummerplaat automatisch op het digitale bord dat aan de garagepoort hangt. De eigenaars van de garage beslissen zelf op welke tijdstippen ze hun garagepoort willen beschikbaar stellen. In ruil krijgen ze een kleine vergoeding.


Blue Corner


Blue Corner biedt dan weer laadsystemen en diensten aan voor particuliere en professionele eigenaars van elektrische vervoersmiddelen. Zo presenteert het Belgische bedrijf tijdens #WeAreMobility bijvoorbeeld een slimme kabel waarmee je thuis je wagen kan opladen aan een gewoon stopcontact. Dankzij de kabel kan je het stroomverbruik van je wagen online eenvoudig opvolgen. Daarnaast biedt Bluecorner ook laadpassen aan, waarmee je je wagen of fiets kan opladen aan openbare elektrische laadpalen.


Agoria Solar Team


De stand van het Agoria Solar Team heeft veel bekijks op #WeAreMobility. Dit team van 26 ingenieursstudenten bouwt om de twee jaar een zonnewagen waarmee het deelneemt aan het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Vorig jaar werd het team wereldkampioen met de BluePoint zonnewagen. De wagen staat dan ook trots uitgestald op de stand, met veel kijklustigen tot gevolg.


Febelauto


Ook de stand van de vzw FebelAuto kan op heel wat interesse rekenen. Hier ontdek je immers hoe autowrakken worden ingezameld en gerecycleerd. Leuk om weten is dat België het bijzonder goed doet op dit vlak: maar liefst 97,30% van het gewicht van afgedankte voertuigen werd in 2018 hergebruikt of gerecycleerd. Maar de opkomst van elektrische wagens maakt deze recyclage moeilijker. Febelauto kreeg daarom de taak toegewezen om hun batterijen in te zamelen. Als de batterijen nog bruikbaar zijn, schenkt Febelauto ze een tweede leven als stationaire opslag. Zo worden de elektrische toestellen op de testpiste van #WeAreMobility bijvoorbeeld allemaal opgeladen aan een gerecycleerde batterij uit een elektrische wagen.


Zachte mobiliteit = zachte prijzen


Kies je voor nieuwe mobiliteitsvormen, dan wordt je autoverzekeringspremie bij Yuzzu vaak nóg aantrekkelijker. Je krijgt immers korting als je met een hybride- of elektrische wagen rijdt en als je je wagen laat staan voor je woon-werkverkeer. Benieuwd hoeveel voordeel jou dat oplevert? Dankzij onze online simulatie ontdek je zelf makkelijk en in amper enkele minuten je persoonlijke verzekeringspremie.

Kon je er zelf niet bij zijn op deze editie van #WeAreMobility op het autosalon 2020? Geen paniek, op wearemobility.be vind je veel exposanten en nog tal van andere mobiliteitsoplossingen terug. Bovendien kan je er een Mobility Scan uitvoeren, waarmee je mobiliteitsdiensten ontdekt die bij jouw profiel passen.


Ontdek onze autoverzekering


Kom meer te weten over onze formules voor je autoverzekering


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!