Versoepeling van de coronamatregelen: ook voor je wagen?

De overheid heeft de maatregelen rond het coronavirus versoepeld. B2B-bedrijven (bedrijven die niet rechtstreeks met klanten werken) mochten hun deuren al openen op 4 mei 2020. Op 11 mei 2020 gaan ook de winkels open. Welke invloed heeft dat op het onderhouden, verzekeren en gebruiken van je wagen?Tot 10 mei zijn enkel essentiële verplaatsingen toegestaan. De maatregelen die tijdens de lockdown golden voor je wagen en die je onderaan dit artikel terugvindt, blijven tot dan dus van kracht. Maar wat verandert er vanaf 11 mei?

Je vertrouwde Yuzzu agentschap is weer open


We heropenen onze agentschappen vanaf maandag 11 mei 2020. De nodige voorzorgsmaatregelen zijn voorzien om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en dus jouw veiligheid en deze van onze medewerkers zo goed mogelijk te garanderen. Raadpleeg deze maatregelen en onze openingsuren via onze contactpagina.
 
Wij blijven natuurlijk ook telefonisch bereikbaar en via onze website.
 

Autoherstellingen weer mogelijk dankzij versoepeling


Vanaf 11 mei mogen alle garages hun deuren weer openen, zowel voor dringende herstellingen als voor kleine herstellingen en onderhoudsbeurten. Ook de showrooms gaan weer open.


Autokeuringen starten opnieuw


In Vlaanderen zijn de periodieke autokeuringen van personenauto's, kampeerwagens en lichte bedrijfsvoertuigen opnieuw opgestart vanaf 4 mei.

Wie tijdens de lockdown naar de autokeuring moest, hoeft nu echter niet naar het dichtstbijzijnde keuringscentrum te spurten. De geldigheid van de keuringsbewijzen werd immers verlengd tot en met 4 november. Er is dus geen haast om je voertuig meteen te laten keuren.

Eigenaars ontvangen een nieuwe uitnodiging om hun voertuig te laten keuren op een later tijdstip. Je moet dus eerst wachten op deze nieuwe uitnodiging.

Wie een uitnodiging heeft ontvangen en naar de autokeuring moet, wordt gevraagd de regels rond social distancing na te leven, zonder passagiers te komen en met de bankkaart te betalen.

Ook in Wallonië en Brussel zijn de autokeuringen opnieuw opgestart op 4 mei, en ook daar wordt gevraagd te wachten op een nieuwe uitnodiging voor de autokeuring. Om drukte te vermijden, worden in Wallonië bovendien de keuringsbewijzen die vervallen tussen 4 en 31 mei met één maand verlengd.

In Wallonië vraagt men naast social distancing ook een mondmasker te dragen tijdens de keuring. In Brussel worden geen bezoekers toegelaten in de keuringscentra. Bezoekers worden gevraagd de auto aan de ingang af te zetten en aan de uitgang weer op te pikken.


DIV: Een nieuwe wagen inschrijven of oude wagen schrappen


De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft de loketten van de DIV opnieuw geopend vanaf 4 mei, maar uitsluitend op afspraak. Je kan je aanvragen nog altijd elektronisch verzenden. Meestal doet je verzekeraar dit in jouw plaats. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Yuzzu: wij zorgen voor je inschrijving bij de DIV van zodra we je inschrijvingsformulier of roze document volledig en juist ingevuld en ondertekend hebben ontvangen. Eens je wagen is ingeschreven bij de DIV, ontvang je in normale omstandigheden enkele dagen later je nummerplaat van bpost. Hou er momenteel echter rekening mee dat er sprake kan zijn van vertragingen bij alle diensten.


Rijbewijzen starten enkel in Vlaanderen op


In Vlaanderen starten de rijbewijzen  vanaf 18 en 25 mei gefaseerd op. Vanaf 18 mei worden er terug theorie-examens georganiseerd voor alle categorieën, en praktijkexamens voor bromfietsen, motorfietsen, vrachtwagens en bussen. Vanaf 25 mei worden de praktijkexamens hervat voor personenwagens, personenwagens met aanhangwagen en landbouwvoertuigen.

Er is geen haast om je rijbewijs te halen. Kandidaten hebben immers uitstel gekregen tot 31 december 2020 om hun voorlopig rijbewijs in een permanent rijbewijs om te zetten.

Wie wel een examen gaat afleggen, wordt gevraagd een aantal richtlijnen op te volgen:
enkel met je begeleider of instructeur naar het examen komen
een mondmasker dragen
met je bankkaart betalen
social distancing en handhygiëne strikt respecteren

In Brussel en Wallonië blijven de examencentra tot nader order gesloten tot het einde van de maatregelen. Je kan momenteel dus geen theoretische noch praktische examens afleggen voor het behalen van je rijbewijs. Rijlessen geven of volgen is nu even niet toegestaan.

Ook de verplichte opfrissingsmomenten die sinds kort zijn ingevoerd voor wie onlangs een rijbewijs behaalde, zijn tijdelijk afgeschaft. Je zal echter geen bekeuring krijgen als je door deze afschaffing een herhalingsmoment hebt gemist.

Heb je een voorlopig rijbewijs? Dan krijg je vier maanden uitstel als de vervaldatum binnen de periode van de maatregelen valt.Maatregelen tot 11 mei 2020


De overheid heeft de maatregelen rond het coronavirus verlengd en vraagt iedereen thuis te blijven. Toch zal je zelfs in deze uitzonderlijke omstandigheden misschien af en toe je wagen nodig hebben. Daarom vertellen we je hier alles wat je moet weten over het onderhouden, verzekeren en gebruiken van je wagen tijdens de coronacrisis.

Tot nader order zijn alleen essentiële verplaatsingen toegestaan. Je mag je bijvoorbeeld wel nog verplaatsen om voeding of geneesmiddelen te gaan kopen, of als je van je werkgever naar het werk moet. De politie voert controles uit en schrijft hoge boetes uit aan al wie niet kan bewijzen dat de verplaatsing noodzakelijk is.


Autoherstellingen tijdens de coronacrisis


Moet je toch de baan op maar heb je een probleem met je wagen? Dan kan je die vooralsnog laten herstellen in een beperkt aantal garages. De regering heeft namelijk een lijst met bedrijfsactiviteiten gepubliceerd die niet onderbroken moeten worden. Dringende herstellingen aan wagens is één van deze activiteiten.

Dit geldt echter enkel voor dringende herstellingen die noodzakelijk zijn om de veiligheid te garanderen van essentiële verplaatsingen. Kleine koetswerkherstellingen of banden wisselen zijn nu dus even niet aan de orde. Ook een groot of klein onderhoud of een nieuwe auto afleveren kunnen even uitgesteld worden.

Veel garages hebben daarom hun deuren gesloten. Controleer dus altijd eerst de aangepaste dienstregeling van de garage waarop je beroep wil doen.


Autokeuring tijdens de coronacrisis


Voor de autokeuringen gelden verschillende regels, afhankelijk van de regio.

In Vlaanderen kunnen gewone personenwagens (minder dan 3,5 ton), oldtimers en landbouwvoertuigen momenteel niet naar de keuring. De regering heeft daarom beslist dat alle voertuigen die een keuring moe(s)ten ondergaan tussen 13 maart en de einddatum van de noodmaatregelen, een uitstel krijgen van vier maanden. Ook tweedehandskeuringen, keuring na ongeval, homologatiekeuringen en validatieprocedures gaan niet door tot het einde van de maatregelen.

Bedrijfsvoertuigen en prioritaire voertuigen kunnen momenteel wel nog naar de autokeuring, al kunnen ook zij beroep doen op het uitstel van vier maanden als ze dat wensen.

Het uitstel geldt echter niet voor herkeuringen. Die vinden momenteel wel nog gewoon plaats.

In Wallonië en Brussel zijn alle autokeuringen gesloten, zowel voor keuringen als herkeuringen en zowel voor gewone als bedrijfs- en prioritaire wagens. Alle keuringen krijgen zes maanden uitstel. Voertuigen die momenteel een rood certificaat hebben gekregen, mogen niet meer de weg op tot ze na het einde van de maatregelen naar de autokeuring zijn geweest.


DIV: Een nieuwe wagen inschrijven of oude wagen schrappen


De FOD Mobiliteit en Vervoer heeft al zijn loketten gesloten tot het einde van de maatregelen, inclusief de loketten van de DIV. De DIV blijft echter actief. Je kan je aanvragen dus nog altijd elektronisch verzenden. Meestal doet je verzekeraar dit in jouw plaats. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Yuzzu: wij zorgen voor je inschrijving bij de DIV van zodra we je inschrijvingsformulier of roze document volledig en juist ingevuld en ondertekend hebben ontvangen. Eens je wagen is ingeschreven bij de DIV, ontvang je in normale omstandigheden enkele dagen later je nummerplaat van bpost. Hou er momenteel echter rekening mee dat er sprake kan zijn van vertragingen bij alle diensten.

Een kentekenplaat laten schrappen is momenteel echter niet mogelijk, omdat de loketten van de DIV gesloten zijn.


Geen nieuwe rijbewijzen door het coronavirus


Zowel in Vlaanderen, Brussel als Wallonië zijn de examencentra zijn gesloten tot het einde van de maatregelen. Je kan momenteel dus niet geen theoretische noch praktische examens afleggen voor het behalen van je rijbewijs. Rijlessen geven of volgen is nu even niet toegestaan.

Ook de verplichte opfrissingsmomenten die sinds kort zijn ingevoerd voor wie onlangs een rijbewijs behaalde, zijn tijdelijk afgeschaft. Je zal echter geen bekeuring krijgen als je door deze afschaffing een herhalingsmoment hebt gemist.

Heb je een voorlopig rijbewijs? Dan krijg je vier maanden uitstel als de vervaldatum binnen de periode van de maatregelen valt.


Verkeersboetes


Als je zonder een geldige reden met de auto rijdt of met meer dan twee personen in de auto zit, riskeer je hoge boetes, gaande van € 208 tot € 4.000 en zelfs een gevangenisstraf van 8 dagen tot 3 maanden.

Om tijd vrij te maken voor de controles op deze niet-essentiële verplaatsingen, vallen andere controles weg. Zo wordt er momenteel veel minder geflitst op onze wegen, en wordt er ook minder gecontroleerd op foutparkeren. In verschillende Vlaamse steden zoals Antwerpen, Gent en Leuven gaan zelfs geen parkeerwachters meer rond. Daar mag je dus gratis parkeren.

In Antwerpen, Gent en Brussel worden tot slot ook de lage-emissiezones (LEZ) opgeschort. De camera’s werken wel, maar tijdens de noodmaatregelen worden geen bekeuringen uitgeschreven.


bpost


Bpost doet er alles aan om haar dienstverlening zo goed mogelijk verder te blijven zetten. Je post en pakjes worden dus nog steeds bezorgd, al is het mogelijk dat er vertragingen zijn.

We vragen dan ook om zo veel mogelijk documenten online door te sturen, via onze online contactformulieren.

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!