Het schadeattest of carattest: wat is het en hoe kan je jouw schadeattest opvragen?

Wanneer je een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor je wagen wil afsluiten, zal elke verzekeraar je om een schadeattest of carattest vragen. We leggen je hier uit wat een schadeattest is, en hoe je een schadeattest autoverzekering kan opvragen.

In België is het verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten als je met je wagen wil rijden. Bij het berekenen van je persoonlijke premie, houden verzekeraars rekening met verschillende criteria, waaronder je leeftijd, het vermogen van je wagen en … je schadeattest. Maar wat houdt dit laatste document juist in?

Wat is een schadeattest of carattest?


Dit attest kent meerdere namen: een schadeattest autoverzekering, Attest Schadeverleden, carattest of Car@ttest. Hoe je het ook wil noemen, het bevat een overzicht van alle ongevallen waarbij jij de voorbije 5 jaar betrokken was .
Dit schadeattest kwam er ter vervanging van het bonus-malusattest dat verzekeraars vroeger hanteerden. Het helpt je verzekeraar het risico van jouw verzekering in te schatten, en bijgevolg ook van de hoogte van je premie.

Waar kan je een schadeattest opvragen?


Als je van autoverzekering verandert, is je verzekeraar verplicht om na het opzeggen van je contract een schadeattest te bezorgen. Zo vermijd je dat je gebonden blijft aan een verzekeraar.
Heb je jouw schadeattest toch niet ontvangen, ben je het kwijt of heb je het document snel nodig? Geen paniek! Contacteer dan zelf je vorige verzekeraar(s) van de voorbije vijf jaar en vraag er naar je schadeattest. Stel dat je de voorbij vijf jaar bij drie verschillende verzekeringsmaatschappijen verzekerd bent geweest, dan moet je dus contact opnemen met die drie maatschappijen. Je nieuwe verzekeraar kan dit niet in jouw plaats doen.
Je kan je schadeattest ook zelf opvragen via de website van Car@ttest:
Meld je aan met je elektronische identiteitskaart en je geheime code
Download je schadeattest

De uitzonderingen op de regel


In de onderstaande gevallen heb je misschien geen schadeattest, of is het onvolledig. Maak je echter geen zorgen, ook dan heeft Yuzzu een oplossing voor jou!

Je hebt met een bedrijfswagen gereden


Als je de voorbije vijf jaar met een bedrijfswagen hebt gereden, kan je een schadeattest opvragen bij je (toenmalige) werkgever of rechtstreeks bij het leasebedrijf van je bedrijfswagen.

Je woonde in het buitenland


In heel wat landen kan je een schadeattest opvragen bij een verzekeringsmaatschappij.

Je hebt de voorbije jaren niet gereden


Er bestaan heel wat redenen waardoor je de voorbije jaren niet gereden zou hebben. Als je geen rijervaring kan aantonen en geen schadeattest kan voorleggen, dan mag je dit gewoon zo meedelen aan je verzekeraar.

Je autoverzekeringspremie


Wist je dat je bij Yuzzu geen schadeattest nodig hebt om je verzekeringspremie te kennen? Vul onze simulator in amper vijf minuten in en ontdek meteen jouw persoonlijke premie! Pas als je de verzekering wil afsluiten, en de kans is groot eens je gezien hebt hoe voordelig onze premies zijn, heb je een schadeattest nodig.
Bereken je premie >

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!