De 3 criteria voor een goedkope autoverzekering

Criterium 1: de gekozen wagen

Het spreekt voor zich dat de premie van je autoverzekering sterk varieert volgens het merk en het model van je wagen. Sommige modellen worden immers vaker gestolen of beschadigd dan anderen.

Verder spelen het vermogen en de cilinderinhoud van je wagen een rol. Als je een goedkope autoverzekering wil, kies je best geen al te pittige wagen. De risico’s op een ongeval nemen immers toe met het vermogen van de motor, en dat kan zich vertalen in een hogere premie.

Bij Yuzzu krijg je ook korting voor elektrische wagens (tot 25%) en bij aanwezigheid van rijhulpsystemen (tot 15% op BA).

Maar verzekeraars kijken ook naar de waarde van je wagen. De premie voor een omniumverzekering hangt voor een groot deel af van de waarde van je voertuig. Hoe meer je wagen waard is, hoe hoger je premie.

Om die reden vragen verzekeraars ook naar de datum van eerste registratie. Want hoe ouder je wagen is, hoe lager zijn waarde. En dus hoe goedkoper je autoverzekering.


Criterium 2: jouw persoonlijk rijgedrag


Het aantal ongevallen in fout dat je hebt veroorzaakt in het verleden speelt een grote rol. Tot voor kort gebruikte men hiervoor het bonus-malussysteem, maar dit systeem is sinds 2004 niet meer verplicht in België. Elke verzekeraar mag dus zelf zijn criteria bepalen. Sommigen blijven trouw aan het oude bonus-malus systeem, anderen hebben hun eigen systeem. Daardoor zijn de verschillende systemen vaak moeilijk met elkaar te vergelijken. Yuzzu heeft daarom zijn eigen, eenvoudige formule: wij houden enkel rekening met het aantal ongevallen in fout tijdens de laatste 5 jaar.

Wist je trouwens dat voorzichtige chauffeurs worden beloond bij Yuzzu? Als je al meer dan 10 jaar rijdt en de laatste 5 jaar geen ongeval hebt gehad, dan kost je eerste ongeval in fout je niets en blijft je premie dus ongewijzigd.

Hoe minder je met je wagen rijdt, hoe kleiner het risico op een ongeval. Het is dan ook logisch dat hoe minder je jouw auto gebruikt, hoe goedkoper je autoverzekering wordt. Bij Yuzzu kan je afhankelijk van je werkelijk afgelegde aantal kilometers tot 40% besparen op je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering!

Je zal een goedkopere autoverzekering krijgen als je enkel privé met je wagen rijdt en om naar het werk te rijden. Gebruik je hem ook voor professionele doeleinden, dan betaal je meer.

Tot slot houden alle verzekeraars daarnaast rekening met je leeftijd en je anciënniteit als bestuurder, want jonge of nieuwe bestuurders zijn nu eenmaal vaker betrokken bij ongevallen door hun gebrek aan ervaring in onverwachte situaties. Ook je woonplaats speelt een rol.


Criterium 3: het verzekeringstype


Er bestaan verschillende soorten formules en opties die hun specifieke dekkingen hebben. Ze hebben dan ook elk hun invloed op de verzekeringspremie. Bij Yuzzu kan je bijvoorbeeld kiezen tussen een Burgerlijke Aansprakelijkheidsverzekering (BA), een Mini Omnium, een Omnium Essentium of een Volledige Omnium, en uit de opties Bestuurdersverzekering, Rechtsbijstand, Vervangwagen bij ongeval of Pechverhelping.

Daarnaast raden we aan om altijd goed na te gaan of een verzekeringsformule franchises hanteert. Een franchise wordt ook wel vrijstelling of eigen risico genoemd. Het is een contractuele afspraak die bepaalt dat jij een deel van de kosten betaalt bij een ongeval. In ruil voor een franchise krijg je een goedkopere autoverzekering. Lees hier alles over onze franchise voor je verzekering.

Opgelet, een lage premie met een hoger eigen risico is niet altijd voordeliger. Vergelijk de bedragen van de franchise dus zorgvuldig.

Tot slot bieden sommige verzekeraars hun klanten kortingen aan in bepaalde situaties. Bij Yuzzu kan je bijvoorbeeld tal van kortingen verzamelen op je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering:
Aantal kilometers: tot 40% wanneer je weinig kilometers rijdt
Elektrische wagens: tot 25% korting, ook geldig op je omniumverzekering
Hybride wagens: Kies voor een hybride auto en verzamel tot 20% korting. Deze korting is trouwens ook geldig op je omniumverzekering!
Rijhulpsystemen: tot 15% op BA wanneer je minstens twee verschillende systemen hebt in je wagen (van toepassing voor bestuurders ouder dan 28 jaar en met een wagen ingeschreven na 01/01/2018)
Je ontdekt jouw gepersonaliseerde premie met onze online simulatie.


Zelf je verzekeringspremie berekenen


Ben je van plan om een nieuwe auto te kopen maar twijfel je nog tussen twee modellen? Dan loont het zeker de moeite om de autoverzekeringspremies voor beide modellen te vergelijken. Door de bovenstaande criteria kunnen die premies immers aanzienlijk verschillen per model. Gelukkig kan je bij Yuzzu heel eenvoudig en in enkele minuten zelf je autopremie berekenen. Probeer het nu uit met onze online simulatie!

Bereken gratis je gepersonaliseerde premie!

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.