Je motorfiets zonder zorgen verkopen

De knoop is doorgehakt, je gaat je motorfiets verkopen. Hoeveel is hij waard en hoe pak je het best aan om hem snel en zonder kopzorgen te verkopen? Je wilt je motorfiets te koop zetten en meteen duiken de eerste vragen op: wanneer is de beste periode om hem te verkopen? Welke prijs plak ik erop? Moet ik een potentiële koper een testrit laten doen? Welke documenten moet ik voorleggen? Wat moet er allemaal op de factuur staan?
 

Wanneer is de beste periode om je motorfiets te verkopen?


Augustus en januari zijn normaal gezien rustige maanden op de motorverkoopmarkt. De herfst of de winter komt eraan en weinig mensen hebben zin om een motorfiets te kopen.

Kies eerder voor de maanden april en juni om je motorfiets te verkopen. De zomer komt eraan en veel motorliefhebbers zullen meer geneigd zijn om dan een nieuwe of tweedehandsmotor te kopen.
 

De prijs van je motorfiets bepalen


Het is niet omdat je motorfiets al oud is en al heel wat kilometers op de teller heeft, dat je er geen mooie prijs voor krijgt. Zolang hij niet gedeukt is en de mechanische onderdelen in goede staat zijn, hoef je je geen zorgen te maken.

Probeer je hem toch te verkopen met een grote bluts in de brandstoftank of met krassen op de kuip, dan zal je weinig kans maken om een koper te vinden. Tenzij je de verkoopprijs natuurlijk fors verlaagt.

Elke motorfiets, ongeacht het model of de leeftijd heeft troeven en minpunten. Je houdt hier best rekening mee als je een beeld wilt krijgen van de waarde van je motorfiets.

Als je de koper kunt aantonen dat je je machine goed en regelmatig hebt onderhouden, is dat een pluspunt. Een volledig ingevuld onderhoudsboekje is daar het beste bewijs van. Nog beter is het als je de bijbehorende facturen nog liggen hebt.

Sommige onderdelen moeten regelmatig vervangen worden. Dat zijn normaalgezien de banden en de kettingset. Een koper zal hier als eerste naar kijken wanneer hij je machine ziet. De gemiddelde prijs van een nieuwe standaard band voor een toermotor (type 500 cc) schommelt tussen 200 en 250 euro. Een nieuwe kettingset varieert van 150 tot 250 euro. Zijn ze duidelijk versleten ? Dan moet je deze bedragen aftrekken van de verkoopprijs.

Hoe controleer je de slijtage van je banden?
Heel eenvoudig. Op de zijkant van de meeste banden bevindt zich een slijtage-indicator met een hoogte van 1 mm. Als het bandoppervlak op dezelfde hoogte komt van de slijtage-indicator moeten de banden vervangen worden.
Hoe controleer je de slijtage van je kettingset?
Als je ketting begint te fluiten, als je de ketting met de hand van de kroon kunt losmaken of als het tandwiel scherpe tanden heeft in plaats van vierkante, is het tijd om je kettingset te controleren.

Een professionele controle is natuurlijk meer waard. Wil je een objectief beeld krijgen van de waarde van je motor? Vraag een prijsschatting aan je garagehouder in het geval je hem aan een handelaar of aan een particulier zou verkopen.

Internet is ook een goede leidraad. Er zijn veel bekende websites waar motorfietsen verkocht worden. Selecteer de categorie van je machine, het model, het bouwjaar en indien mogelijk de kilometerstand. Je zult een aantal gelijkaardige motoren vinden. Zo krijg je snel een richtprijs van je motor.


Je motor verkopen, hoe begin je eraan?


Je kunt hem aan een particulier of aan een handelaar verkopen,  maar houd er rekening mee dat een particulier meer zal betalen.

De beste manier om je motorfiets te verkopen is om hem op één of meerdere gespecialiseerde websites voor de verkoop van tweedehandsmotors te plaatsen. Vergeet er geen foto’s bij te zetten zodat een potentiële koper meteen een beeld krijgt van wat hij koopt.

Veel garages nemen motorfietsen in goede staat binnen en stallen ze uit in een “tweedehands showroom". Je spreekt een prijs af met de garagehouder en in geval van verkoop neemt hij een percentage op de verkoopprijs.
 

Documenten die je moet overhandigen


Voor motorfietsen is de technische keuring niet nodig, maar je moet de koper toch de volgende documenten overhandigen:
Het Europese gelijkvormigheidsattest van het voertuig
Het inschrijvingsbewijs van het voertuig (roze formulier)

Op de factuur moeten de volgende gegevens vermeld worden:
1. De gegevens van de verkoper en de koper, inclusief het nummer van hun identiteitskaart.
2. De gegevens over de motorfiets:
Het merk
Het type
De kleur
Het bouwjaar
De cilinderinhoud in cc
Het vermogen van de motor in kW (staat vermeld op het inschrijvingsbewijs van het voertuig)
Het chassisnummer
De datum van de eerste inverkeerstelling
Beschrijving van de eventuele schade & opties
De bekende vermelding “Het voertuig wordt verkocht in de staat waarin het zich bevindt. Deze staat is door de koper gekend en goedgekeurd” met de datum en de handtekeningen van beide partijen voor akkoord.

Een testrit of niet? Het komt niet zo vaak voor dat een verkoper een kandidaat koper voorstelt om een testrit te doen met zijn motorfiets. Dat is iets dat je voor jezelf moet uitmaken.

Je hebt geïnvesteerd in een nieuwe motorfiets in de hoop een goede zaak te doen wanneer je hem weer verkoopt?

Heb je je goed geïnformeerd over de voorwaarden om je motorfiets te verkopen? Goed nieuws, je hebt een goede investering gedaan: motorfietsen in goede staat verkopen goed op de tweedehandsmarkt. Maar let op, verkoop je motorfiets niet gedurende het eerste jaar na aanschaf, want dan kunt je tot 50% van de waarde verliezen.

Je kunt alle elementen consulteren aan dewelke een potentiële koper aandacht zal besteden vooraleer die je motorfiets koopt. Als je motorfiets aan deze verwachtingen voldoet, is dat eerder een goed teken voor je!

Je hebt je voertuig verkocht en je ontvangt een bericht van uitwissing: je moet binnen de 4 maanden reageren. Meer informatie op de D.I.V website


Ontdek onze motorverzekering


Bereken gratis je gepersonaliseerde premie voor je motorverzekering!

Pssstt: heb je al een autoverzekering bij ons en ben je ouder dan 30 jaar? Dan krijg je tot wel 60% korting op de BA van je motorverzekering!

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!