Hoe een aanrijdingsformulier invullen?

Het is belangrijk om het aanrijdingsformulier onmiddellijk na een ongeval in te vullen. Dit kan je digitaal doen via de app Crashform of op papier via het klassieke aanrijdingsformulier. Crashform is een app van Assuralia en is beschikbaar via Google Play en App Store.


Het aanrijdingsformulier invullen via Crashform


Het voordeel van Crashform te gebruiken, is dat de kans op foutjes tijdens het invullen van het formulier verkleint en dat je er veel tijdwinst mee maakt.

Nadat je de app gedownload hebt op je smartphone of tablet, dien je je persoonlijke verzekeringsgegevens in te geven. Dit doe je best op voorhand, want zo staan die gegevens al klaar wanneer je effectief een ongeval hebt gehad.
 
Na een ongeval, kan je de QR-code van op je verzekeringsbewijs (groene kaart) scannen om je verzekeringsgegevens automatisch in te geven op de plaats van het ongeval. Daarna kan je zeer gemakkelijk de omstandigheden van het ongeval aanvinken, schade aan voertuigen aangeven en foto’s toevoegen. Eenmaal de aangifte ondertekend is, belandt deze direct in jouw eigen mailbox en in die van je verzekeraar.


Het papieren aanrijdingsformulier invullen


Bekijk het filmpje over het invullen van het aanrijdingsformulier of lees verder om het aanrijdingsformulier correct in te vullen.

De voorkant van het formulier moet ingevuld en getekend zijn door beide partijen. Nadat je de bladen van elkaar haalt, behoudt elke bestuurder een exemplaar dat niet meer gewijzigd mag worden. Indien de andere bestuurder weigert om het formulier te tekenen, stuur dan toch je exemplaar binnen de 5 dagen naar je verzekeraar. Bij een ongeval waar meer dan 2 voertuigen bij betrokken zijn, moet je een aanrijdingsformulier invullen samen met elke bestuurder van wie het voertuig met je botste.

Eens thuis of bij je verzekeraar kan je de achterkant van het aanrijdingsformulier invullen.

Tips om een aanrijdingsformulier goed in te vullen


Stap 1
• Allereerst noem je de datum, de tijd en de plaats van het ongeval. Probeer zo precies mogelijk te zijn. Geef ook aan of er verwondingen zijn, ook al zijn het er lichte (en vermeld de gegevens van de gewonden op de achterkant)
Stap 2
• Als er getuigen zijn, schrijf dan hun naam, adres en telefoonnummer in het juiste veld.
Stap 3
• Vervolgens kiest elke bestuurder een kolom op het formulier (A of B) en schrijft er alle gegevens met betrekking tot zijn verzekering en zijn voertuig: verzekeringsnemer, verzekeringsmaatschappij, gegevens van de bestuurder, type voertuig, nummerplaat, … De meeste van deze elementen staan op het verzekeringsbewijs (de groene kaart) van het voertuig. Aarzel niet om de gegevens van de andere bestuurder te verifiëren.
Stap 4
• Geef vervolgens met een pijl aan waar de eerste impact van het ongeval plaatsvond (onderaan links). Daar juist onder beschrijf je de zichtbare schade aan je voertuig.
Stap 5
• In het veld “Mijn opmerkingen” kan je eventueel onenigheid met de andere bestuurder en andere omstandigheden van het ongeval invullen.
Stap 6
Dan rest je nog de middelste kolom in te vullen, waarin nog 2 elementen moeten staan:
• Een situatieschets: je moet een schets tekenen van het ongeval op het moment van de botsing. Om het ongeval zo goed mogelijk te omschrijven, gelieve het verloop en de naam van de wegen, de richting van de voertuigen A en B en hun positie te preciseren, en teken de aanwezige verkeersborden.
• De toedracht: om de schets te preciseren moet u de vakjes met situaties aanvinken voor elk voertuig.

Een Europees aanrijdingsformulier


Weet dat het aanrijdingsformulier overal in Europa identiek is. Zelfs als de taal van het formulier anders is, staan alle rubrieken en vragen dus in dezelfde volgorde om het verloop te vergemakkelijken.

Tenslotte nog een laatste raad:


Noteer altijd de nummerplaat van het andere voertuig indien de bestuurder op de vlucht zou kunnen slaan. Als er geen enkele overeenkomst te bereiken is met de andere bestuurder of hij wil het aanrijdingsformulier niet invullen, laat je altijd de politie ter plaatse komen.


Ontdek onze autoverzekering
Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!