Fiscale paardenkracht in België: Hoeveel zal u betalen?
Simpel uitgedrukt is de fiscale paardenkracht een maatstaf van de kracht van de motor. Het bepaalt de belasting op inverkeerstelling (BIV) die je betaalt. De berekening van dit bedrag verschilt tussen de verschillende gewesten: Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Hoe krachtiger je motor, hoe hoger de kost van de belasting en je autoverzekering kan zijn. Dit is wat je moet weten om niet voor onaangename verrassingen te komen staan!
Wat is fiscale paardenkracht?
Simpel uitgedrukt is de fiscale paardenkracht een maatstaf van de kracht van de motor. Meer bepaald de cilinderinhoud, uitgedrukt in cm³ of aantal kilowatt (kW). Een voorbeeld: één fiscale PK is gelijk aan 200 cm³ cilinderinhoud. Een auto met een cilinderinhoud van 1600cc heeft dus 8 fiscale PK.
Als je jouw voertuig wil gebruiken op de openbare weg, moet je het voertuig inschrijven bij de Dienst Inschrijving Voertuigen (DIV), en moet je de belasting op inverkeerstelling (BIV) betalen. In principe zal je in de loop van de maand die volgt op de maand van de inschrijving een uitnodiging tot betaling ontvangen.
De berekening van de belasting op inverkeerstelling
Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Waals gewest
Voor beide gewesten geldt dat het vermogen van de motor het bedrag van belasting bepaald. U heeft meer fiscale PK dan KW, of omgekeerd? Juich niet te vroeg, de belasting wordt altijd ingesteld op het hoogste mogelijk vermogen. De tarieven voor Brussel geldig van 1 juli 2019 tot 30 juni 2020 vindt u hier. Het bedrag kan oplopen van € 61,50 voor wagens met 0 tot 8 PK die maximaal 4 jaar zijn tot € 4.957,00 voor wagens met meer dan 17 PK. Ook voor het Waals Gewest gelden gelijkaardige tarieven.
Vlaams Gewest
In Vlaanderen is de berekening van de belasting complex. Je hebt een verschillende tariefberekening voor:
Niet-leasing personenwagens, auto’s voor dubbel gebruik en minibussen
Leasing-personenwagens
Motorfietsen
Voor niet-leasing personenwagens bepalen de milieukenmerken en de leeftijd van het voertuig het belastingbedrag. Een voorbeeld van hoe zo’n berekening verloopt kan je hier raadplegen. Er wordt rekening gehouden met volgende elementen:
CO2-uitstoot van het voertuig
Uitstoot fijn stof
Het type brandstof
De euronorm
Aanwezigheid roetfilter
Voor leasingvoertuigen en motorfietsen wordt de belasting nog steeds gebaseerd op het vermogen van het voertuig.
Om kopzorgen te vermijden, heeft de Vlaamse overheid een online berekeningstool gemaakt om de belasting te berekenen. Meer informatie over de belasting op inverkeerstelling in Vlaanderen vind je hier.
De impact van fiscale PK op autoverzekeringen
De impact van de fiscale PK blijft niet beperkt tot de belasting op de inverkeerstelling. Je verzekeringspremie kan ook de hoogte ingaan op basis van de werkelijke kracht van de motor, die wordt uitgedrukt in Kilowatt. Want hoe krachtiger de auto is, hoe meer kans er is op een ongeval.
Een gewaarschuwd man is er twee waard: maak een simulatie online om het effect op je premie te weten. Vul het precies aantal PK of KW in bij de rubriek ‘kenmerken van het voertuig’.
Minder betalen voor een ouder voertuig
De belasting op inverkeerstelling neemt af naarmate de leeftijd van het voertuig. Hoe ouder de auto is, hoe minder je moet betalen. Om de exacte vergoeding te weten, moet je de tarieven van je belasting nagaan.
Op het gebied van verzekering heeft dit ook invloed. Voor een nieuwe auto raden we een uitgebreide, Volledige Omnium verzekering. Is de auto echter ouder dan 4 jaar, volstaat een Mini Omnium verzekering.
Ontdek hier alle formules voor je autoverzekering.