Welke garantie hoort bij een tweedehandsauto?

Wanneer je een tweedehandsauto bij een professionele verkoper koopt, krijg je altijd een garantie van minstens een jaar. Bij een verkoop tussen particulieren zijn er geen wettelijke verplichtingen.


 

Verkoop tussen particulieren


Op de verplichte overhandiging van een Car-Pass aan de koper na, bestaan er voor de verkoop van een wagen tussen particulieren geen echte vereisten. Men gaat er van uit dat de koper weet in welke staat hij de wagen koopt.
 
Als er een gebrek is aan de wagen waarvan de verkoper op de hoogte moest zijn, maar waarover hij jou met opzet niets heeft verteld, dan heb je het recht om een herstelling te eisen omwille van een verborgen gebrek. Dit verloopt via de rechtbank.
 

Verkoop tussen een erkende handelaar en een particulier


Bij aankoop van een tweedehandsauto bij een erkende verkoper geniet je een wettelijk verplichte garantie van minstens een jaar. De handelaar kan beslissen om die periode te verlengen tot twee jaar, hoewel dat slechts heel zelden voorkomt.
 
Bij dit soort verkoop moet de verkoper aan de koper een wagen conform het contract moet leveren. Dat is het geval als de wagen:
voldoet aan de omschrijving die werd gegeven door de handelaar;
geschikt is voor de doeleinden van de klant, die de verkoper heeft beschreven bij de ondertekening van het contract;
specifiek geschikt is voor de doeleinden waarvoor dit soort voertuigen doorgaans dienen;
de kwaliteit en prestaties levert die de consument redelijkerwijs mag verwachten van een soortgelijk voertuig.
 

Garantie van een jaar in twee delen


De garantie van een jaar die door een erkende verkoper voor een tweedehandsauto wordt gegeven, bestaat uit twee periodes van zes maanden. Van een defect dat in de eerste zes maanden na de levering ontstaat, wordt verondersteld dat het al bestond op het moment van de overdracht van het artikel. Er is dus sprake van een gebrekkige conformiteit, waarbij de koper vier opties heeft:
Herstelling van het artikel op kosten van de verkoper
Vervanging van het artikel door de verkoper
Een gepaste prijsverlaging (rekening houdend met het gebruik van het voertuig sinds de verkoop)
Annulering van de verkoop
 
Als zich echter na de eerste zes maanden een defect voordoet, dan moet de consument zelf aantonen dat er al vóór het moment van de levering een gebrek bestond.

Ontdek onze formules voor de autoverzekering of bereken online de premie van je autoverzekering.


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!