Alles wat je moet weten over je verzekeringsbewijs (groene kaart)

Sinds 1 juli 2020 is je verzekeringsbewijs niet meer groen, maar wit. Bovendien mag je nu ook de digitale versie gebruiken. Hoog tijd dus om je verzekeringsbewijs van naderbij te bekijken.

Je groene kaart is je verzekeringsbewijs. Dit document bewijst dat je verzekerd bent voor schade die je wagen kan veroorzaken aan anderen. Zonder dit verzekeringsbewijs mag je in België niet met je wagen rijden.


Van groen naar wit


Dit verzekeringsbewijs wordt ook wel groene kaart genoemd omdat het tot voor kort altijd groen was. Sinds 1 juli 2020 is je verzekeringsattest immers niet langer een groen en dubbelzijdig document, maar wel een enkelzijdig document in zwart-wit.
 
Wat verandert er nog aan je groene-kaart-die-nu-wit-is? Helemaal niets! Je ziet er dus nog altijd de volgende gegevens op staan:
De geldigheidsperiode
Het polisnummer
Je verzekeraar
De landen waar je kaart geldig is (in codevorm)
Je naam en adres
Je nummerplaat
Nuttige info zoals een telefoonnummer bij pech of een ongeval
 
 

Nu ook digitaal


Als de politie naar je verzekeringsbewijs vraagt bij een controle of ongeval, moet je die kunnen tonen. Kan je dat niet, dan riskeer je een boete. En ook bij de keuring heb je je verzekeringsbewijs nodig.
 
Sinds 1 juli 2020 mag je in de 28 landen van de Europese Unie en Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland echter ook een digitale versie gebruiken. Je verzekeringsbewijs hoeft dus niet meer in je auto te liggen maar mag bijvoorbeeld ook op je smartphone staan, of in de cloud.
 
Dit heeft meerdere voordelen:
Als je je verzekeringsbewijs kwijtraakt, kan je hem altijd en overal weer printen
Je hoeft nooit meer op je verzekeringsbewijs te wachten, want hij wordt je meteen via mail bezorgd
Een digitale verzending betekent minder papier en is dus beter voor het milieu


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!