Aanvraag tot inschrijving van een voertuig bij DIV (inschrijvingsaanvraag)

Heb je een nieuwe auto maar nog geen nummerplaat? Vraag je inschrijvingsformulier aan (het “roze document”), vul het correct in en bezorg het aan je verzekeraar. Wij leggen je uit hoe je dit doet, zodat je snel je nummerplaat kan ontvangen!
Waar kan ik het inschrijvingsformulier of roze document krijgen?


Bij de aankoop van een nieuwe wagen krijg je het roze document van de merkverdeler. Gaat het om een tweedehandsauto? Dan heeft de verkoper dit formulier van de technische controle voor verkoop ontvangen, en zal hij je het overhandigen. Let erop dat er een stempel van de technische keuring op staat, aangezien dit document slechts 2 maanden geldig is.


Hoe vul ik het roze document in?


Bekijk het filmpje waarin stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het aanvraagformulier invult of lees verder om het inschrijvingsformulier correct in te vullen.

Het aanvraagformulier moet je heel duidelijk invullen. Gebruik daarom drukletters en zorg dat cijfers goed leesbaar zijn. Maak geen fouten en doorstreep geen tekst, want dan sturen ze jouw formulier terug.
 
Met volgende stappen vul jij het inschrijvingsformulier correct in.

Zo vul je het aanvraagformulier voor inschrijving van een voertuig in:


1 -
Vak X1: Duid aan of je een normale, transit of nationale inschrijving nodig hebt.
• “Transit” inschrijving: voor een tijdelijke nummerplaat waarmee je een in België gekocht voertuig kan verzenden naar aan ander land (witte plaat op een rode achtergrond).
• “Nationale” inschrijving: voor een tijdelijke nummerplaat om het proces van de inschrijving van je voertuig af te ronden, bijvoorbeeld voor de goedkeuring van je wagen of om langs de technische keuring te gaan (groene plaat op een witte achtergrond).

Vak A: duid aan of je al een nummerplaat hebt (ja) of niet (nee). Vul je nummerplaat in als je er al één hebt.

Vak X2:
• Duid nieuw voertuig aan als je auto nog nooit eerder ingeschreven werd.
• Duid gebruikt voertuig aan als je auto wel al eerder ingeschreven werd.

Vak X3: Duid het gewenste formaat van je nummerplaat aan.
2 - Vakken C : Vul je rijksregisternummer, naam, voornaam en adres in zoals ze op je identiteitskaart staan. 
3 - Vakken X7, X8, X9 : Vul de datum in, de handtekening van de aanvrager en je voorkeurstaal.
4 - Vak X10: Wil je je nummerplaat op een ander adres laten leveren? Vul hier dan dit adres en de ontvanger in.
5 - Vak X11: Wens je een “spoedlevering” van je nummerplaat? Onderteken dit vak dan om akkoord te gaan met de bijkomende kosten verbonden aan deze procedure.


Naar wie stuur ik het roze document op?


Ben je klant bij Yuzzu, dan mag je jouw aanvraag tot inschrijving volledig en correct ingevuld en ondertekend aan ons bezorgen. Dit kan op volgende manieren:
Per post naar Yuzzu – Havenlaan 86C, bus 117 – 1000 Brussel
 
Wij zorgen dan voor de verwerking van je inschrijvingsaanvraag bij de DIV (Directie voor de Inschrijving van Voertuigen) via het systeem WebDIV.


Sommige gevallen kunnen echter niet door dit systeem behandeld worden (oldtimers, sommige ingevoerde tweedehandswagens, bromfietsen en motors, herinschrijving van voertuigen, transfer tussen echtgenoten of tussen ouder en kind, …). Raadpleeg deze tabel om te weten welke gevallen momenteel wel of niet op deze manier behandeld kunnen worden.


Wanneer krijg ik mijn nummerplaat?


Enkele dagen na je aanvraag zal je per post je nummerplaat en/of je inschrijvingsbewijs ontvangen.

Bij de ontvangst van je nummerplaat zal je €30 moeten betalen aan Bpost. Als je van voertuig verandert of als je al een nummerplaat met het Europees formaat bezit, dan zal je €26 moeten betalen. Dit bedrag kan je cash of mobiel betalen via smartphone. Bij mobiel betalen vraagt de postbode om een QR-code te scannen met je banking app of de Payconiq by Bancontact-app. Toets vervolgens jouw pincode in. Zowel jij als de postbode krijgen een bevestiging van betaling.

Voor meer informatie over de inschrijving van je voertuig in België kan je de website van de DIV bezoeken.


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!