Inschrijving van een voertuig

Je hebt een nieuwe auto maar nog geen nummerplaat? Dan kan je er één aanvragen met het formulier "Aanvraag om inschrijving van een voertuig" (het "roze document"), dat bestemd is voor de D.I.V. (Directie voor de Inschrijving van Voertuigen).

Bij de aankoop van een nieuwe wagen krijg je het roze document van de merkverdeler. Gaat het om een tweedehandsauto? Dan heeft de verkoper dit formulier van de technische controle voor verkoop ontvangen, en zal hij je het overhandigen. Let erop dat er een stempel van de technische keuring op staat, aangezien dit document slechts 2 maanden geldig is.

Je inschrijvingsaanvraag


Opgelet: door een nieuwe richtlijn van de D.I.V. is het absoluut noodzakelijk dat je ons de inschrijvingsaanvraag volledig ingevuld en ondertekend terugstuurt. Let er dus op dat je alle verplichte velden correct invult en het roze document ondertekent.

Eens we dit document ‘in goede staat’ hebben ontvangen, zorgen wij voor de verwerking van je inschrijvingsaanvraag bij de D.IV. via het systeem WebDIV.
Sommige gevallen kunnen echter niet door dit systeem behandeld worden (bv. : ingevoerd tweedehands voertuig, tweedehands motor, oldtimer …). Raadpleeg deze tabel om te weten welke gevallen momenteel wel of niet op deze manier behandeld kunnen worden.

Enkele dagen na je aanvraag zal je per post je nummerplaat en/of je inschrijvingsbewijs ontvangen.

Bij de ontvangst van je nummerplaat zal je €30 moeten betalen aan Bpost. Als je van voertuig verandert of als je al een nummerplaat met het Europees formaat bezit, dan zal je €26 moeten betalen. Dit bedrag kan je cash of mobiel betalen via smartphone. Bij mobiel betalen vraagt de postbode om een QR-code te scannen met je banking app of de Payconiq by Bancontact-app. Toets vervolgens jouw pincode in. Zowel jij als de postbode krijgen een bevestiging van betaling.


Voor bijkomende informatie betreffende de inschrijving in België kan je de website van de D.I.V. bezoeken.

Zo vul je het aanvraagformulier voor inschrijving van een voertuig in


Het formulier dient heel duidelijk ingevuld te worden. Dit doe je door hoofdletters te gebruiken en door ervoor te zorgen dat de cijfers die je invult goed leesbaar zijn.

Je aanvraagformulier dient uitermate nauwkeurig ingevuld te worden: zodra je iets doorhaalt of een fout maakt, zal het document je anders simpelweg teruggestuurd worden.

Hier tonen we je stap voor stap hoe je het inschrijvingsformulier correct kan invullen.

Stap voor stap hoe je het inschrijvingsformulier correct kan invullen


1 - Vak X1: Duid aan of je een nieuwe nummerplaat nodig hebt (1) of je er al een hebt (2).  Vak X2: Duid nieuw voertuig aan als je auto nog nooit eerder ingeschreven werd. Duid gebruikt voertuig aan als je auto wel al eerder ingeschreven werd. Vak X3: Duid het gewenste formaat van je nummerplaat aan.
2 - Vakken C : Vul je rijksregisternummer, naam, voornaam en adres in zoals ze op je identiteitskaart staan. 
3 - Vakken X7, X8, X9 : Vul de datum in, de handtekening van de aanvrager en je voorkeurstaal.
4 - Vak X10: Wil je je nummerplaat op een ander adres laten leveren? Vul hier dan dit adres en de ontvanger in.
5 - Vak X11: Wens je een “spoedlevering” van je nummerplaat? Onderteken dit vak dan om akkoord te gaan met de bijkomende kosten verbonden aan deze procedure.