Het Belgische aanvraagformulier voor inverkeerstelling invullen: hoe doe je dat?

Je vult het aanvraagformulier voor de inverkeerstelling best zeer nauwkeurig in. Een kleine vergissing, een domme fout, en het document wordt simpelweg teruggestuurd. Wat het langverwachte moment waarop je voor het eerst met je nieuwe auto kan rijden nog verder vertraagt! Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je je aanvraagformulier moet invullen.Bekijk het filmpje over het invullen van het aanvraagformulier waarin we alle stappen duidelijk uitleggen of lees verder om het inschrijvingsformulier correct in te vullen.


Bovenste gedeelte van het formulier – X1, X2, X3 en P3


Het bovenste gedeelte van het formulier bevat informatie over de aard van je verzoek. Hier duid je onder meer aan dat je een nieuwe nummerplaat wil aanvragen, of dat je er al een hebt.

Opgepast: je hoeft slechts 1 vakje aan te vinken als antwoord. Anders zal je het document nogmaals moeten invullen en terugsturen.

Veld X1: een normale, transit of nationale inschrijving


Duid aan of je een normale, transit of nationale inschrijving nodig hebt.
“Transit” inschrijving: voor een tijdelijke nummerplaat waarmee je een in België gekocht voertuig kan verzenden naar aan ander land (witte plaat op een rode achtergrond).
“Nationale” inschrijving: voor een tijdelijke nummerplaat om het proces van de inschrijving van je voertuig af te ronden, bijvoorbeeld voor de goedkeuring van je wagen of om langs de technische keuring te gaan (groene plaat op een witte achtergrond).

Vak A: duid aan of je al een nummerplaat hebt (ja) of niet (nee). Vul je nummerplaat in als je er al één hebt. Let erop dat alle nummers goed leesbaar zijn. Er mag bijvoorbeeld geen verwarring zijn tussen de nummers 1 en 7.

Veld X2: Nieuw of gebruikt voertuig


Hier duid je aan of je voertuig nieuw of gebruikt is. Dit kan verwarrend zijn bij een tweedehandswagen die in perfecte staat is. De eigenlijke vraag is niet of de auto al gebruikt is, maar of hij al ooit geregistreerd is geweest:
Heeft je auto nog nooit op de openbare weg gereden en is hij dus nooit geregistreerd? Duid dan ‘Nieuw’ aan op het formulier. In dit geval zal je ook een certificaat ontvangen van de distribiteur.
Is je auto al geregistreerd? Vink dan het vakje ‘gebruikt’ aan.

Veld X3 – Formaat van de nummerplaat


Wil je een normale nummerplaat, een vierkante nummerplaat of eentje voor een motor of fiets? De meeste mensen vinken het eerste vak aan en ontvangen dan een normale, rechthoekige nummerplaat. Ten slotte is er nog de gepersonaliseerde nummerplaat, maar voor deze verwennerij moet je wel € 1000 betalen!

Veld P3 – Brandstof


Op welk type brandstof draait je wagen? Als je het formulier voor iemand anders invult en je bent niet helemaal zeker van het antwoord, vraag dan zeker raad aan je dealer of de huidige eigenaar. Een simpele fout in dit veld kan ervoor zorgen dat je nummerplaat ongeldig is, wat jammer zou zijn.
 

Kader gegevens van het voertuig


In het vak ‘Gegevens van het voertuig’ moet je bepaalde technische specificaties meegeven. Hiervoor zijn drie mogelijkheden:
Kocht je een tweedehandsauto? Dan bezorgt verkoper of dealer je een klever van de technische controle. Plak hem simpelweg op het formulier.
Is je auto is volledig nieuw of geïmporteerd? Dan ontvang je een klever ‘Douane 705’. Ook hier plak je gewoon de klever op het formulier.
Als je geen klever hebt ontvangen, moet je je gegevens handmatig noteren. Daar heb je je oude nummerplaat en gelijkvormigheidsattest voor nodig. Voer ook je geboortedatum, naam, en adres in, zoals ze op je identiteitskaart staan aangegeven. Verhuis je binnenkort? Geef dan ook een attest mee van inschrijving op dit nieuwe adres.
 
Vergeet niet om je handtekening en de gewenste taal in te vullen in alle drie de gevallen.


Kader X10: Extra verklaringen


Dit is het vak waar de meeste fouten gebeuren. Foute inzendingen gebeuren voortdurend en zijn vaak ook een reden om het formulier terug te sturen voor verbetering. Hier zijn de 4 zaken die je kan invullen in dit vak:
Staan er fouten of doorhalingen op je aanvraagformulier? Corrigeer ze in dit vak en zet je handtekening erbij.
Moet je nummerplaat op een ander adres geleverd worden dan vermeld op je identiteitskaart? Zet dan het adres en de ontvanger in dit vak.
Wil je een gepersonaliseerde nummerplaat of een plaat voor een oldtimer? Vul dit dan ook hierop in.
Moet je voertuig moet opnieuw geregistreerd worden voor eender welke reden? Vermeld dit dan ook op het vak X10.
 
Het gebeurt vaak dat deze informatie niet allemaal in het vak X10 past. In dat geval kan je een tweede formulier bevestigen aan de eerste verklaring. Noteer het nummer van het tweede formulier dan in het vak X10.


Vak Z – de verzekeraar


De Belgische wet zegt dat iedereen die een auto wil laten registreren, in het bezit moet zijn van een aansprakelijkheidsverzekering. Dit laatste vak toont aan dat je deze verplichte verzekering hebt afgesloten. Noteer de naam van je verzekeringsmaatschappij en de gegevens van je contactpersoon. Aarzel niet om het telefoonnummer van het bedrijf ook te vermelden.

Heb je nog geen verzekering voor je voertuig? Een goede tip is om een pakket te kiezen dat past bij je situatie. Hier is een overzicht van de verschillende verzekeringsopties:
Heb je een tweedehands auto gekocht? Als je wagen ouder is dan 4 jaar, is een Mini Omnium verzekering voldoende. Is je auto echter tussen de 3 en de 4 jaar oud, dan kan je beter kiezen voor een Omnium Essentium. Deze betaalt de volledige waarde van je wagen terug in het geval van totaalverlies.
Heb je een nieuwe auto gekocht? Neem dan geen risico en kies voor een Volledige Omnium formule die je beschermt tegen alle risico’s en die je de volledige waarde van je voertuig terugbetaalt in geval van een totaalverlies.
 
Wil je zelf vergelijken welke omniumformule het best bij jou past? Ontdek hier de vergelijking van onze omniumverzekeringen, of bekijk het overzicht van onze autoverzekering.
 
Yuzzu regelt trouwens de online registratieaanvraag bij de DIV in jouw plaats. Dat bespaart je kostbare tijd!


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!