5 stappen om snel een Belgische nummerplaat te verkrijgen

Je hebt net een nieuwe auto gekocht en wil hem natuurlijk zo snel mogelijk uitproberen. Maar voor je dat kan, moet je eerst je wagen registreren. Win tijd en ontdek hoe je je Belgische nummerplaat kan verkrijgen in 5 stappen!


 

Stap 1: Een autoverzekering afsluiten


Om je nummerplaat te verkrijgen, moet je ook aantonen dat je voertuig verzekerd is.
Heb je een nieuwe auto gekocht? Neem dan geen risico en kies voor een Volledige Omnium formule die je beschermt tegen alle risico’s en die je de volledige waarde van je wagen terugbetaalt in geval van een totaalverlies.
Is je auto ouder dan 3 jaar? Kies dan voor de formule Omnium Essentium. Die dekt schade aan de wagen en betaalt ook de waarde van je wagen in geval van totaalverlies.
Is je auto ouder dan 4 jaar? Dan raden we je de formule Mini Omnium aan.

Raadpleeg hier het overzicht van onze autoverzekering.

Heb je al een verzekering? Weet dan dat je gedekt blijft gedurende 16 dagen voor je nieuwe auto vanaf de verkoopdatum van je oude voertuig.


Stap 2: Registratieaanvraagformulier verkrijgen


Het registratieaanvraagformulier is eenvoudig te verkrijgen. Vraag het simpelweg aan bij:
je autodealer of de persoon van wie je je wagen hebt gekocht
je verzekeringsmaatschappij
De Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV)
 
De snelste manier is meestal om op het moment van aankoop een aanvraagformulier te vragen aan je autodealer.


Stap 3: Invullen van het aanvraagformulier


Let goed op tijdens het invullen van dit document. Een klein foutje en je krijgt het document teruggestuurd worden voor verbetering. Daardoor duurt je aanvraag voor een Belgische nummerplaat veel langer. Hier zijn enkele tips om dit te vermijden:
Schrijf alles in hoofdletters en zorg dat het goed leesbaar is
1 cijfer, spatie of letter in een enkel vak
Let er vooral op dat er geen verwarring kan zijn over ingevulde nummers
Gebruik alleen de voorzijde van het formulier. De DIV verwerkt je formulier op geautomatiseerde wijze en kan daardoor geen rekening houden met de achterzijde.
Als je een tweede formulier nodig hebt voor dezelfde aanvraag, hecht je deze 2 formulieren best aan elkaar. Vergeet niet het nummer van dit tweede formulier in te vullen in het vak ‘X10’.
Bekijk het filmpje over het invullen van het aanvraagformulier waarin we alle stappen duidelijk uitleggen of lees dit artikel voor meer details.


Stap 4: Stuur het ingevulde formulier naar de verzekering


Je ontvangt je Belgische nummerplaat het snelst als je het ingevulde aanvraagformulier naar je verzekeringsmaatschappij verstuurt. Sinds 1 januari 2014 zijn alle verzekeraars verplicht om via de DIV webtoepassing te gaan. Dit versnelt de verwerking van je aanvraag aanzienlijk! Na 24 tot 48 uur krijg je al je nieuw kentekenbewijs in de post. Als je afwezig bent, laat de postbode een bericht achter waarmee je je pakket kan afhalen bij de post.

Voor bepaalde voertuigen (taxi’s, tweedehands motors, oldtimers …) is het niet mogelijk om de aanvraag via de webtoepassing te verwerken. Om te weten of je voertuig hiervoor in aanmerking komt, bekijk je hier de volledige lijst van het DIV!

 

Stap 5: Betaal je nieuwe nummerplaat


Eens het aanvraagformulier is verzonden, hoef je enkel nog te wachten op je postbode. Hij of zij zal je de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs bezorgen, nadat je je rekening betaald hebt. Deze bedraagt € 30.

Je krijgt ook je inschrijvingsbewijs in tweevoud. Eén voor in het voertuig en één voor bij je thuis. Let op: zorg ervoor dat de nummerplaat precies hetzelfde is als vermeld op je certificaat.

Nu kan je jouw nummerplaat bevestigen aan de achterzijde van je wagen. Je moet ook een extra nummerplaat laten maken om aan de voorkant van de wagen te hangen. Hang je nog een kleine aanhangwagen of fietsenrekken aan het voertuig? Dan moet je daar ook een extra nummerplaat aan hangen!
 
Bron: DIV Website


Lees meerOntdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!