Wanneer moet je naar de autokeuring?
Je voertuig moet regelmatig gekeurd worden om te controleren of het nog altijd voldoet aan de wettelijke normen. Die controle is nodig voor je eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers. Verschillende soorten autokeuringen zijn dus verplicht. Welke zijn dat?
De eerste autokeuring
Is je wagen nog nieuw? Dan moet je hem voor de eerste keer bij de autokeuring aanbieden net voor hij 4 jaar oud is (gebaseerd op de datum waarop hij in België ingeschreven is).
Tijdens deze keuring worden verschillende elementen gecontroleerd:
1. Identificatie van het voertuig
Nakijken of de verplichte boorddocumenten nog geldig zijn en of deze in overeenstemming zijn met het voertuig
2. Milieukeuring
De uitstoot van je wagen wordt nagekeken (volgens het voertuig)
3. Mechanische staat en werking van de onderdelen van het voertuig
Reminrichting
Lichten, reflecterende inrichtingen en elektrische uitrustingen
Stuurinrichting en stuur
Assen, wielen, banden en ophanging
Chassis en chassistoebehoren
Carrosserie
Gezichtsveld
De jaarlijkse autokeuring
Na je eerste bezoek moet je elk jaar opnieuw met je voertuig naar de autokeuring. Dat noemt men de jaarlijkse periodieke autokeuring. De elementen die worden gekeurd zijn dezelfde elementen als tijdens de eerste keuring.
Als je voertuig na de eerste periodieke keuring voldoet aan bepaalde criteria, hoef je pas na 2 jaar terug te gaan. Dit wordt ook wel het “bonussysteem” genoemd. Die criteria zijn de volgende:
Het voertuig is niet ouder dan 6 jaar
Het heeft minder dan 100.000 km afgelegd
Het werd op tijd aangeboden
Het heeft direct zijn groene keuringsbewijs zonder beperking van normale geldigheid gekregen
De maximale toegelaten massa van een eventuele aanhangwagen mag niet groter zijn dan 750 kg
Als je wagen niet voldoet aan minstens één van deze criteria, zal je jaarlijks naar de autokeuring moeten.
Voor afgekeurde voertuigen: de herkeuring
In sommige gevallen krijg je na je jaarlijkse autokeuring een rood keuringsbewijs (afgekeurd voertuig) of een groen keuringsbewijs met een beperkte geldigheid van 3 maanden (het voertuig moet binnen de 3 maanden hersteld worden, anders wordt het afgekeurd). Dat betekent dat je sneller dan voorzien opnieuw naar de autokeuring moet, de zogenaamde herkeuring.
Op deze keuringsbewijzen staat immers vermeld welke onderdelen van je voertuig niet voldoen aan de wettelijke normen. Je bent dus verplicht om deze in orde te brengen als je je voertuig weer langere tijd wilt gebruiken.
Een herkeuring moet op tijd en in hetzelfde keuringscentrum gebeuren. Tijdens de herkeuring worden de punten die een opmerking kregen opnieuw gecontroleerd. Je krijgt een groen keuringsbewijs als alles goed hersteld is.
Als je je te laat aanbiedt voor de herkeuring, moet je opnieuw een volledige autokeuring laten uitvoeren.
Tweedehandskeuring
Wil je je wagen verkopen? Dan moet je naar een specifieke keuring: de keuring bij verkoop.
Tijdens deze keuring krijg je het roze document aanvraag inschrijving (te overhandigen aan de koper) en de Car-Pass (document dat officieel garant staat voor de werkelijke kilometerstand van het voertuig).
Indien het om een overdracht gaat van de oude kentekenplaat tussen echtgenoten, wettelijk samenwonenden of van ouder op kind (inschrijvingsaanvraag via de verzekeraar), dan is een tweedehandskeuring niet nodig.
Er zijn 4 stappen:
Identificatie van het voertuig
Keuring van het voertuig
Nakijken van afgeleverde documenten
Vergoeding “tweedehandskeuring”
De keuring na ongeval
Na een ongeval waarbij je voertuig betrokken was, kan een deskundige je verplichten om een specifieke keuring na ongeval te laten uitvoeren. Deze is verplicht als een onderdeel dat cruciaal is voor je veiligheid en die van de andere weggebruikers beschadigd is. De wielgeometrie en het chassis worden nagekeken.
Overige keuringen
De LPG-keuring
Keuring trekhaak
Wil je meer weten over de autokeuring of wil je het dichtstbijzijnde keuringscentrum opzoeken? Je vindt alles op de website van GOCA.
Ontdek onze autoverzekering
Bereken de premie van je autoverzekering via onze online simulatie