Hoeveel kost een autokeuring in België?

In België moet elk voertuig om het jaar naar de verplichte autokeuring. Alle voertuigen, zelfs je campingcar, komen aan de beurt. Net als bij een onderhoud in de garage bekijkt de autokeuring alle delen van je voertuig. Een simpel probleem kan leiden tot een herkeuring en deze brengt extra kosten met zich mee. Maar hoeveel kost een autokeuring in België? Wij geven je een prijsindicatie, samen met een aantal kostenbesparende tips!


 

Prijs is afhankelijk van het soort autokeuring        


Sinds 2023 bedraagt de basisprijs voor een autokeuring € 38,20 in Vlaanderen en Brussel en € 55,70 in Wallonië. Er zijn uitzonderingen die deze prijs kunnen verhogen:
Snelheidsbegrenzer en tachograaf: € 30,80 in Vlaanderen en Brussel en € 36,3 in Wallonië
LPG-installatie: € 20,80 in Vlaanderen en Brussel en € 21 in Wallonië voor een volledige controle
Keuring na ongeval: € 118,80 in Vlaanderen en Brussel en € 119,50 in Wallonië voor een controle van de wielen- en de chassisgeometrie.
 
Als je een nieuwe wagen hebt, hoef je de eerste 4 jaar niet naar de controle. Daarna ontvang je om het jaar een oproep tot keuring. Als je je auto wil verkopen, moet je een technische keuring voor verkoop of tweedehandskeuring laten uitvoeren. De kostprijs van deze keuring bedraagt € 69,50 in Vlaanderen en Brussel en € 83,50 in Wallonië.  

De verplichte herkeuring zorgt voor een hoge rekening


Bezit je auto een aantal mankementen? In dat geval kan je afgekeurd worden op de autokeuring. Je ontvangt dan een van de volgende keuringsbewijzen:
Een rood keuringsbewijs met een onmiddellijk of uitgesteld (na 15 dagen) rijverbod. 1 op de 5 voertuigen die gekeurd worden, krijgen dit keuringsbewijs.
Een groen keuringsbewijs met beperkte geldigheid waarmee je binnen de 3 maanden moet terugkeren voor een herkeuring.
 
In beide gevallen zal je een extra kost voor de herkeuring moeten betalen. Die bedraagt € 15,30. Maar als je de deadline voor de herkeuring mist, moet je terug de volle pot van € 29,60 voor de autokeuring betalen.
 

Vermijd hoge kosten bij een keuring


Hier zijn enkele tips om te hoge kosten bij een autokeuring te vermijden:
Laat je wagen nakijken bij je garage alvorens naar de autokeuring te gaan. Dit voorkomt de kost van een herkeuring en geeft je inzicht in de staat van je voertuig.
Merkt je garagist dat er een probleem is dat je een rode kaart kan opleveren, vraag dan na of de reparatiekosten lager zijn dan de waarde van je voertuig.
Wacht niet tot de tweejaarlijkse keuring voor je een grondig onderhoud van je voertuig uit laat voeren. Een jaarlijks onderhoud voorkomt ongevallen en herkeuringen.
Zorg dat je altijd een geldig keuringsbewijs hebt. Als je dit niet hebt en er gebeurt een ongeval, dan zal de verzekeringsmaatschappij niet tussen komen! Dit is vooral het geval als er een verband wordt ontdekt tussen het ongeval en de gebreken die gemeld werden op het keuringsbewijs.
 
Wist je dat sinds 1 november 2013 de autokeuring in België ook nagaat of je wel een geldig verzekeringsdocument aan boord van je voertuig hebt? Als je dit niet hebt, kan je op een lijst van onverzekerde voertuigen belanden. Deze lijst wordt dan verstrekt aan de autoriteiten en aan het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds.
 
Ontdek welke autoverzekering het best bij jou past:
Heb je een tweedehandswagen? Als je auto ouder is dan 3 jaar is de formule Omnium Essentium de beste. Hierbij wordt de volledige waarde van je voertuig terugbetaald in geval van totaalverlies. Als je voertuig ouder is dan 5 jaar, kies dan voor de Mini Omnium.
Heb je een nieuwe wagen? Dan is de Volledige Omnium verzekering het interessantste. Deze dekt je wagen tegen alle risico’s en betaalt ook de waarde van je wagen terug in geval van een totaal verlies.
 
Als je nog twijfels hebt, kan je alle formules vergelijken met behulp van deze vergelijkingstabel.

Bron: http://www.goca.be/


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!