Welke elektrische fiets kiezen?

Overweeg je jouw klassieke trapfiets te vervangen door een e-bike? Weet dan dat er veel verschillen soorten elektrische fietsen bestaan, met elk hun eigen kenmerken, wettelijke verplichtingen en aangeraden elektrische fiets verzekering. Met dit handige overzicht zie je de e-bikes door het bos.Kenmerken, wettelijke verplichtingen en verzekering per elektrische fiets


1. Fietsen met elektrische hulpmotor


De elektrische hulpmotor van deze e-bikes werkt enkel wanneer je zelf trapt. Ze rijden niet sneller dan 25 km/u en hebben een maximumvermogen van 250 watt.
 
De overheid beschouwt dit type e-bike als een ‘gewone’ fiets. Je bent dus niet verplicht een helm te dragen (al raden we dat natuurlijk wel aan). Ook gelden er geen verplichtingen wat betreft minimumleeftijd, rijbewijs of verzekeringen. Toch drukken we je op het hart om minstens een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten voor schade aan derden via je familiale verzekering.
 
Wil je een gerust gemoed en comfort, dan is ook een elektrische fiets verzekering geen overbodige luxe. Je kan je beschermen tegen diefstal van je fiets en materiële schade aan je fiets, maar ook eigen lichamelijke schade wordt gedekt. Verder helpen we je uit de nood wanneer je bijstand nodig hebt na panne of een ongeval. Onderaan deze pagina vind je meer informatie.
 

2. Gemotoriseerde fietsen


Gemotoriseerde e-bikes halen tot 25 km/u en hebben een vermogen hebben een maximumvermogen van 250 watt. Naast trapondersteuning kunnen ze vaak ook zelfstandig rijden.
 
De minimumleeftijd om met een gemotoriseerde fiets te mogen rijden, is vastgelegd op 16 jaar. Een helm is ook hier niet verplicht, maar wel aan te raden. Ook een rijbewijs is niet nodig. Wel vereist de wet voor dit type e-bike een gelijkvormigheidsattest.
 
Voor de verzekering van deze elektrische fiets maakt de overheid een onderscheid tussen de modellen waarbij de motor enkel werkt bij trapondersteuning en de modellen die ook zelfstandig kunnen rijden. Enkel bij e-bikes die zelfstandig rijden ben je wettelijk verplicht een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor bromfietsen af te sluiten.
 
Toch raden we je ook bij gemotoriseerde fietsen met trapondersteuning aan een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (via de familiale verzekering) of een elektrische fietsverzekering af te sluiten. Een ongeval of diefstal is immers sneller gebeurd dan je denkt, meer informatie vind je ook onderaan deze pagina.
 

3. Speed pedelecs


Speed pedelecs hebben een vermogen van 1001 tot 4000 watt. Ze halen snelheden tot 45 km/u.
 
Voor deze snelle elektrische fietsen gelden strengere regels. Zo is een gelijkvormigheidsattest vereist, moeten ze ingeschreven zijn bij de DIV en moeten ze een nummerplaat dragen. Bestuurders moeten minstens 16 jaar oud zijn, een rijbewijs bezitten en een helm dragen. Bovendien moeten ze de verkeersregels volgen voor bromfietsen klasse P.
 
Voor dit type fietsen is een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering voor bromfietsen altijd verplicht. We raden je daarnaast ook een verzekering voor elektrische fiets aan.
 

De voordelen van een Yuzzu fietsverzekering


Hieronder vind je een beknopte samenvatting van onze fietsverzekering. Wil je graag meer informatie, neem dan zeker een kijkje op deze pagina.

Diefstalverzekering
Met de diefstalverzekering elektrische fiets van Yuzzu krijg je de eerste twee jaar de volledige aankoopwaarde van je fiets terugbetaald, zodat je meteen een nieuwe fiets kan kopen. Je betaalt dus geen franchise. Bovendien zijn ook je vaste accessoires en je batterij automatisch verzekerd tegen diefstal!
Materiële schade
We komen tussen voor alle schade aan je fiets ten gevolge van een valpartij, botsing, brand, schade door je batterij, natuurkrachten, contact met dieren, vandalisme … of een accidentje dat je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.
Bestuurdersverzekering
Met een bestuurdersverzekering bescherm je jezelf én je passagiers (inclusief huisdieren) tegen lichamelijke schade en schade aan je uitrusting. Ook wanneer je een fiets huurt op vakantie of deelneemt aan een wielerwedstrijd (zonder vergoeding).
Bijstand
Ongeval, platte band, platte batterij, sleutels verloren, (poging tot) diefstal? Tot drie keer per jaar komt onze bijstand je uit de nood helpen. Kunnen we je niet meteen weer op weg helpen? Dan vergoeden we de huur van een vervangfiets.

Uitgebreide dekkingen tegen een scherpe prijs: bereken je fietsverzekering

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!