Een rijbewijs halen met vrije begeleiding

Nadat je kind geslaagd is voor het theoretische examen, heeft het twee mogelijkheden om zijn of haar rijbewijs te halen: de vrije opleiding of de rijschool. Wat je ook kiest, de slaagkansen zijn in het algemeen gelijk. Je uiteindelijke keuze hangt dus af van je voorkeur en natuurlijk van je budget, want een rijschool is duurder dan een vrije opleiding. Wij leggen je uit waarom de vrije begeleiding een erg interessante optie is.
Het autorijbewijs in België


Het autorijbewijs in België is het rijbewijs B. Om dit rijbewijs te halen, zijn drie zaken nodig:

1. Slagen voor een theoretisch examen


Vanaf 17 jaar kan je een theoretisch rijbewijs halen in een van de 16 erkende examencentra. Als de nieuwe bestuurder hiervoor slaagt, krijgt hij of zij een attest dat 3 jaar of 36 maanden geldig is. Hiermee kan hij of zij een voorlopig rijbewijs (of VRB) aanvragen bij de gemeente.

Er zijn twee opties om te slagen voor het theoretische examen:
Zelf de examenstof leren (je vindt het nodige materiaal in boekvorm in elke goede bibliotheek). Als je aan je eigen tempo de verschillende hoofdstukken van het boek bestudeert, zal je zeker slagen. De inhoud die je moet kennen om te slagen voor het theoretische examen is ook online beschikbaar op verschillende websites, samen met praktische oefeningen. De website autorijden.be is hier een goed voorbeeld van.
Een cursus volgen in een erkende rijschool.
 
Je mag het theoretische examen zoveel keer afleggen als je maar wilt. Ben je 2 keer niet geslaagd voor het theorie-examen? Dan moet je bij jouw derde deelname het getuigschrift voorleggen van de rijschool waar je 12 uur theorielessen hebt gevolgd.
 

2. Slagen voor een praktisch examen


Iedereen die slaagt voor een theoretisch examen krijgt een voorlopig rijbewijs (VRB). Dit wordt uitgereikt door de gemeente, samen met een verklarende brochure over hoe het praktische examen in zijn werk gaat.
 
Je moet dit rijbewijs voorleggen in het examencentrum dat bevoegd is voor je woonplaats. De bestuurder is niet verplicht praktische rijlessen te volgen via een erkende rijschool. Toch kan je een basisopleiding volgen via een erkende rijschool. Die bestaat uit 6 uur praktische lessen.
 

3. Medisch geschikt zijn om een voertuig te besturen


Hiervoor hoef je geen medisch onderzoek ondergaan. Je moet enkel kunnen aantonen dat je fysiek in staat bent alle bewegingen uit te voeren die nodig zijn om een voertuig te besturen. Ook moet je alle verkeersborden goed kunnen lezen en zien. Tijdens het theoretische examen moet je een leestest afleggen. Als je dan naar het gemeentehuis gaat om er je theoretische rijbewijs en je VRB af te halen, moet je een document ondertekenen waarin je verklaart dat je fysiek geschikt bent om te rijden.
 

De vrije begeleiding en de begeleider


Als je kiest voor vrije begeleiding is je voorlopig rijbewijs 36 maanden geldig. Die 36 maanden beschouwd men als je proefperiode. Je hebt dus genoeg tijd om aan je eigen tempo met je begeleider te oefenen.
 
Tijdens de vrije opleiding is het vooral belangrijk dat één of twee vaste begeleiders je altijd begeleiden tijdens het rijden. Er zijn heel wat voorwaarden waaraan begeleiders moeten voldoen. De belangrijkste vind je hier.
Een begeleider moet al minstens 8 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs B.
Zijn of haar rijbewijs mag tenminste de laatste 3 jaar niet ingetrokken zijn.
De begeleider volgde het vormingsmoment van 3 uur en kreeg een begeleidersattest.
 
De juiste begeleider kiezen is essentieel, want deze persoon zal je rijstijl volledig beïnvloeden. Hij of zij moet dus perfect op de hoogte zijn van de verkeersregels en heel wat rijervaring hebben. Hij of zij moet, met andere woorden, een “goede chauffeur” zijn en bij voorkeur heel wat vrije tijd hebben.
 
Toch zijn er een aantal beperkingen op de vrije begeleiding:
In geval van een scholing via vrije begeleiding mag je enkel begeleid worden door één van je (of beide) begeleiders en/of door een gebrevetteerde rij-instructeur.
Je mag niet rijden vanaf 10 uur ’s avonds tot 6 uur ’s morgens op vrijdag, zaterdag en zondag, op de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen.
Het reglementaire ‘L’-teken moet op de achterkant van je wagen kleven.


Hoe zit het met de verzekering?


Als je kiest voor een vrije opleiding moet je nog voor je aan de praktische proeftijd begint contact opnemen met je verzekeraar voor alle nodige informatie.
 
Als je bijvoorbeeld een kind hebt met een voorlopig rijbewijs waarvan jij de vaste begeleider bent, dan geldt hierbij zowel het begrip van de hoofdbestuurder of regelmatige bestuurder als dat van de occasionele bestuurder.
De hoofdbestuurder of regelmatige bestuurder is de gebruikelijke bestuurder van het voertuig (jij) en diegene die het voertuig het vaakst gebruikt. De autoverzekeringspremie wordt op basis van het profiel van deze persoon berekend.
De occasionele bestuurder, daarentegen, is de bestuurder die het voertuig af en toe en dus niet regelmatig gebruikt (in dit geval je kind, dat samen met jou oefent tijdens zijn of haar voorlopig rijbewijs)

Het is uiterst belangrijk je verzekeraar op de hoogte te brengen dat je voertuig voortaan ook door een occasionele chauffeur wordt bestuurd en ervoor te zorgen dat laatstgenoemde dit statuut ook behoudt.
 

Is je kind geslaagd voor het praktisch rijexamen en heeft een rijbewijs? Gefeliciteerd!


Als je kind je wagen van tijd tot tijd wil gebruiken eens hij of zij een rijbewijs op zak heeft, dan moet je dit aan je verzekeraar melden. De opgegeven informatie moet correct zijn, want een jonge bestuurder als occasionele gebruiker van je wagen aanmelden terwijl hij de gewoonlijke bestuurder is, is verboden. Een jonge bestuurder heeft immers minder rijervaring dan iemand die al jaren met de auto rijdt.
 
Het goede nieuws is dat, wanneer je je kinderen als occasionele bestuurders opgeeft, zij rij-ervaring kunnen opdoen. Die ervaring zal een aanzienlijk voordeel zijn wanneer zij zelf een polis willen onderschrijven. Verder kijkt de verzekeraar ook naar het statuut van de bestuurden bij een ongeval.
 
Leen je jouw wagen uit aan je kind en wil je er zeker zijn dat alles in orde is met je verzekering? Aarzel niet om contact op te nemen met ons om dit na te gaan.

Zal je zoon of dochter met zijn of haar eerste eigen auto rijden? Bekijk onze formules voor je autoverzekering of bereken direct je premie online.


Opgelet


Rijbewijzen in bankkaartmodel hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar. Na deze 10 jaar moeten deze rijbewijzen hernieuwd worden. Je krijgt hiervoor geen herinnering en moet er dus zelf aan denken om de hernieuwing van je rijbewijs tijdig aan te vragen bij je gemeente.
 
Wanneer je een ongeval hebt terwijl je met een ongeldig rijbewijs rijdt, dan heeft dit zware gevolgen voor jou. Schade aan derden zal vergoed worden, maar je verzekeraar heeft het recht om aan jou te vragen om die kosten terug te betalen. Heb je zelf lichamelijke of materiële schade, dan zal je verzekeraar niet meer tussenkomen.


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!