De zware fouten op het praktijk rijexamen

Tijdens het praktijk rijexamen zijn sommige fouten toegelaten, terwijl je bij andere fouten onmiddellijk gezakt bent. Over het algemeen gaat het om fouten die andere weggebruikers in gevaar kunnen brengen.Overtreding van de verkeersregels


Over het algemeen genomen zijn duidelijke overtredingen van de verkeersregels onvergeeflijke fouten, want ze kunnen de mensen die samen met jou de openbare weg delen in gevaar brengen. In deze categorie komt men regelmatig de volgende zware fouten tegen:
door het rode licht rijden;
een doorlopende witte lijn overschrijden;
een eenrichtingsstraat in de verkeerde richting inrijden;
voetgangers geen voorrang geven;
een fietser voorbijsteken zonder de veiligheidsafstand te respecteren;
geen voorrang van rechts of geen voorrang op een rotonde geven;
een stopbord negeren;
op een busstrook, fietsstrook of pechstrook rijden;

Tussenkomst van de examinator bij de besturing van het voertuig


Wanneer de examinator moet ingrijpen bij de besturing van het voertuig (remmen, sturen), wil dat zeggen dat hij vindt dat je rijgedrag gevaarlijk kon zijn voor de anderen. In zijn ogen vormt die tussenkomst een bewijs dat je nog niet zelfstandig kunt rijden.

Dat is altijd een zware fout, hoewel ze in sommige uitzonderingen besproken kan worden, als je op hetzelfde ogenblik dan de examinator gereageerd hebt op de onvoorziene situatie (bijvoorbeeld een voetganger die onverwacht oversteekt waar geen zebrapad is).


Enkele tips die het verschil kunnen maken


Geen enkele zware fout tijdens het praktijkexamen is geen garantie op slagen. De examinator beoordeelt je algemene rijgedrag, je vlotheid op de baan en je vermogen om te reageren en te anticiperen. Sommige elementen zijn belangrijk en kunnen echt het verschil maken op de dag van het examen:
kijk systematisch in je spiegels wanneer je een manoeuvre uitvoert en zorg dat je geen andere weggebruikers hindert;
geef elke trajectwijziging aan met je richtingaanwijzers;
respecteer de veiligheidsafstanden;
rem zoveel mogelijk op de motor;
neem je voorrang als je voorrang hebt (probeer niet te stoppen op een kruispunt als je voorrang hebt);
vergeet niet om je handrem op te trekken na je parkeermanoeuvre.
 
Ben je geslaagd voor je praktisch rijexamen en wil je je eerste wagen kopen? Vergeet dan niet om hem juist te verzekeren. Ontdek onze autoverzekeringsformules.


Opgelet


Rijbewijzen in bankkaartmodel hebben een administratieve geldigheid van 10 jaar. Na deze 10 jaar moeten deze rijbewijzen hernieuwd worden. Je krijgt hiervoor geen herinnering en moet er dus zelf aan denken om de hernieuwing van je rijbewijs tijdig aan te vragen bij je gemeente.
 
Wanneer je een ongeval hebt terwijl je met een ongeldig rijbewijs rijdt, dan heeft dit zware gevolgen voor jou. Schade aan derden zal vergoed worden, maar je verzekeraar heeft het recht om aan jou te vragen om die kosten terug te betalen. Heb je zelf lichamelijke of materiële schade, dan zal je verzekeraar niet meer tussenkomen.


Lees meer


Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!