Wat is het bonus malus systeem van je autoverzekering?

4.5 / 412 opmerkingen
DE VOLLEDIGE BETROUWBAARHEID VAN DE AXA GROEP
Zo verzekeren wij de gemoedsrust van onze 150.000 klanten

Wat is mijn bonus malus? Je hebt je de vraag vast al eens gesteld. En je bent lang niet de enige, want het is behoorlijk ingewikkeld. Gelukkig is het bonus-malus systeem niet langer wettelijk verplicht. Bij Yuzzu gebruiken we daarom een veel eenvoudiger systeem. Speciaal voor jou (en alle anderen) leggen we het jou in dit artikel haarfijn uit.

Wat is het bonus malus systeem?


Het bonus-malus systeem werd in de jaren ’70 in het leven geroepen om het risicoprofiel van een bestuurder in te schatten. Veroorzaakte je geen ongevallen in fout, dan kreeg je een lagere bonus-malus. Had je wel een ongeval in fout, dan kreeg je een hogere bonus-malus. De bonus-malus bepaalde mee wat je betaalde voor je autoverzekering.

Sinds 2014 is een bonus-malusgraad niet langer een wettelijke verplichting. Maar de inschatting van je risicoprofiel blijft wel een belangrijke factor in de berekening van de premie van je autoverzekering. Elke verzekeringsmaatschappij heeft daarom zijn eigen berekeningswijze ontwikkeld om het risico in te schatten.


De bonus malus van je autoverzekering bij Yuzzu


De klassieke bonus-malusberekening was behoorlijk ingewikkeld. Bij Yuzzu houden we echter van volledige transparantie. Daarom hebben wij het bonus malus systeem van onze autoverzekering vervangen door een veel eenvoudigere berekeningswijze.

Bij het berekenen van je premie houden wij onder andere rekening met:

het aantal jaren dat je verzekerd was in de voorbije 5 jaar
het aantal ongevallen in fout in de voorbije 5 jaar
het aantal jaren vanaf je laatste ongeval in fout in de voorbije 5 jaar

Er zijn nog andere elementen hebben invloed op jouw premie, want zo kunnen we je premie aanpassen aan jouw persoonlijke situatie. Ontdek hier alle criteria die je premie beïnvloeden.

Het bonus malus systeem van je bestelwagenverzekering staat onderaan deze pagina uitgelegd.


De joker of safe driver bonus


Bovendien belonen we voorzichtige bestuurders met een joker of safe driver bonus. Rijd je al meer dan 10 jaar en heb je geen ongeval in fout gehad in de afgelopen 5 jaar? Dan telt je eerste ongeval in fout niet mee en blijft de premie van je burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van je autoverzekering ongewijzigd!


Nieuwe klant bij Yuzzu?


Aan onze nieuwe klanten vragen we een schadeattest. Op dat officiële attest staat het aantal ongevallen waarin je de afgelopen 5 jaar was betrokken. Dit document is opgesteld door je vorige verzekeraar(s). Je kan dit attest ook opvragen via www.carattest.be. Wanneer je attest niet beschikbaar is op via carattest, vraag het dan aan je verzekeraar.

Wordt dit je allereerste eigen autoverzekering, maar was je voordien wel al opgenomen in een bestaande verzekering? Ook dan is dit systeem ter vervanging van het klassieke bonus malus systeem voordelig voor jou. In amper 5 jaar wordt je premie immers teruggebracht tot het niveau van een ervaren bestuurder.

Bereken gratis je gepersonaliseerde premie!

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.

Het bonus malus systeem voor bestelwagens

Rij je met een bestelwagen? Dan val je wel nog altijd onder het klassieke bonus-malus systeem. In dat geval staat je bonus malus duidelijk vermeld op je contract en factuur.

Je bonus malus berekenen


Ben je nog geen klant en wil je graag zelf je bonus malus berekenen voor je bestelwagen? Hieronder vertellen we je hoe.

De bonus-malus schaal van Yuzzu gaat van -4 tot 22. Je kan dus alvast niet hoger of lager gaan dan die grenzen!

Als je nog nooit eerder een verzekering had, dan start je bonus malus bij niveau 11 (of bij 14 als je professioneel gebruik maakt van het voertuig). Was je wel al eerder verzekerd bij een andere verzekeraar, dan berekent Yuzzu opnieuw je graad op basis van:

Het jaar waarin je je rijbewijs hebt behaald
Het jaar van de eerste inschrijving op een autoverzekering
Je schadeattest (dit geeft aan bij hoeveel ongevallen je de afgelopen 5 jaar betrokken was en hoeveel jaren je verzekerd was in de afgelopen 5 jaar)
Als je voorzichtig rijdt en geen ongevallen veroorzaakt, zal je score dalen (dit is de bonus). Als je daarentegen een auto-ongeval veroorzaakt, zal hij stijgen (dit is de malus).

Concreet betekent dit dat de bonus-malus elk jaar automatisch met 1 punt daalt bij verlenging van je contract. Voor elk ongeval in fout stijgt je bonus-malus dan weer met 5 punten. De ernst van het ongeval speelt geen rol. Ben je betrokken bij een ongeval dat je niet zelf hebt veroorzaakt, dan verandert je bonus-malus niet.

Je bonus malus berekenen: een voorbeeld


In 2019 had Peter een bonus-malus van 4. In de loop van het jaar heeft hij een ongeval veroorzaakt. Bij de jaarlijkse verlenging van zijn contract (in 2020) zakt hij automatisch 1 punt, maar tegelijk stijgt hij stijgt 5 punten door zijn ongeval in fout. Dat geeft de volgende berekening: 4 – 1 + 5 = 8. In 2020 bedraagt de bonus-malus van Peter dus 8. Als Peter twee ongevallen had veroorzaakt in 2019, dan zouden we zijn bonus-malus zo berekenen: 4 – 1 + 5 + 5 = 13.


De invloed van je bonus malus op je premie


Een bonus-malus van 11 noemen we de startgraad. Op deze startgraad bedraagt je premie 100%. Stijgt je bonus-malus, dan zal ook je premie stijgen.

En wat als je bonus-malus onder 0 duikt? In dat geval word je beloond! Bij een bonus-malus van -4 zal je premie helemaal niet verhogen bij jouw eerste ongeval in fout. Je bonus-malus zal natuurlijk wel stijgen.

Er zijn nog andere elementen hebben invloed op jouw premie, want zo kunnen we je premie aanpassen aan jouw persoonlijke situatie. Ontdek hier alle criteria die je premie beïnvloeden.


Je bonus malus opvragen


Heb je al een bestelwagenverzekering bij Yuzzu, dan kan je jouw bonus malus altijd raadplegen op je facturen.

Het is belangrijk om te weten dat het bonus malus systeem verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Ben je geen klant bij Yuzzu, dan moet je contact opnemen met jouw eigen verzekeraar.


Bereken gratis je gepersonaliseerde premie


Ben je benieuwd naar de premie die je zou betalen bij Yuzzu voor je bestelwagenverzekering? Ontvang in amper vijf minuten een offerte dankzij onze online simulatie!

Heb je vragen over de klassieke bonus malus berekening van Yuzzu, de nieuwe methode voor autoverzekeringen, de safe driver bonus of een van onze vele andere voordelen? Onze medewerkers helpen je graag verder op 02 505 67 00, van maandag tot vrijdag van 9u00 tot 18u30. Of stap eens binnen in een van onze shops in je regio!

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!