Wat is de ‘franchise’ of 'vrijstelling' van een verzekering?

Wat betekent ‘franchise’ of ‘vrijstelling’?


Bij je verzekering betekenen ‘franchise’ en ‘vrijstelling’ net hetzelfde: het is het onderdeel in je contract dat bepaalt welk bedrag je zelf nog moet betalen bij een schadegeval. Hoeveel je juist zelf moet betalen, wordt vastgelegd bij het afsluiten van je contract. Als iemand anders in fout was, dan zal die persoon het bedrag van de vrijstelling aan jou moeten terugbetalen.

Een concreet voorbeeld


Stel dat de franchise voor je autoverzekering 200 euro bedraagt. Je beschadigt je wagen en de herstelling wordt geschat op 1.000 euro. Je verzekeraar zal jou dan maar 800 euro terugbetalen, want door jouw franchise van je verzekering moet je zelf 200 euro bijdragen. De verzekeraar trekt het bedrag van de vrijstelling dus af van de totale vergoeding.


Waarom maakt een verzekering gebruik van een franchise?


Franchises maken het mogelijk om de verzekeringspremie te verlagen. Wij verlagen de prijs van je contract, en in ruil daarvoor betaal jij een beetje mee als je een schadegeval hebt. Verder hanteert een autoverzekering franchises om bestuurders aan te moedigen om voorzichtig en veilig te rijden.


Hoe wordt de franchise voor je verzekering berekend?


De vrijstelling of franchise bij een autoverzekering is over het algemeen van toepassing op de Omniumformules.

Bij Yuzzu hanteren we volgende franchises:

1.   Engelse franchise


 
Volgens dit type word je pas vergoed als je een bepaalde limiet hebt overschreden. Bedragen de reparatiekosten minder dan de limiet, dan betaal je deze kosten zelf. Zijn de reparatiekosten hoger dan de limiet, dan betaal jij helemaal niets! Yuzzu zal in dat geval alle kosten terugbetalen.
 
Bij Yuzzu ligt de limiet van de Engelse franchise op €500 .

Bijvoorbeeld: Je voertuig heeft een verzekerde waarde van €20.000 (exclusief BTW). Je hebt een ongeval en de reparatiekosten bedragen €2.500. Je moet dan niets betalen, want de schade bedraagt ​​meer dan €500. Wanneer de kosten minder dan €500 zouden bedragen, dan zou je deze zelf moeten betalen.

2.   Vaste franchise van €500


Bij een ongeval zal je altijd een deel van de herstelkosten betalen, namelijk een bedrag gelijk aan €500.
 
Bijvoorbeeld: Je voertuig heeft een verzekerde waarde van €20.000 (exclusief BTW). Je hebt een ongeval en de reparatiekosten bedragen €2.500. Je betaalt een franchise van €500. Yuzzu zorgt dan voor de resterende €2.000. Na reparatie, betalen we de BTW terug.

Wat is de invloed van een franchise op je premie?


Afhankelijk van de franchise of vrijstelling van je omnium, zal het bedrag van je premie hoger of lager liggen. Ontdek het verschil door online je premie te berekenen via onze online simulatie.

Bereken gratis je gepersonaliseerde premie!

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!