Wie sluit de brandverzekering af, de huurder of verhuurder?

Bescherm jezelf als huurder

Als huurder ben je verantwoordelijk voor de schade die jij veroorzaakt aan de eigendom van de verhuurder. Deze schade moet je vergoeden aan de eigenaar. Gelukkig kan je hiervoor een verzekering afsluiten: de verzekering ‘huurdersaansprakelijkheid’. In Vlaanderen en Wallonië is dit zelfs verplicht.
 
Een verzekering huurdersaansprakelijkheid beschermt zowel jezelf als huurder, als iedereen die bij jou inwoont. De verzekering vergoedt onderstaande schade die jij veroorzaakt aan het gebouw van de verhuurder (en zijn aanhorigheden):
Brandschade
Schade door elektriciteit
Waterschade
Glasbreuk
 
Daarnaast raden we aan een verzekering inboedel af te sluiten. Zo dek je al je eigen bezittingen in huis, zoals meubels, kledij, elektrische toestellen … Ook een verzekering tegen diefstal van je bezittingen behoort tot de mogelijkheden.
 

Bescherm jezelf als verhuurder


Als verhuurder ben je enkel in Vlaanderen verplicht een brandverzekering te nemen. Maar ook als je gebouw in Brussel of Wallonië gelegen is, sluit je er best een af.
 
Als eigenaar word je namelijk verzekerd voor de nieuwwaarde of heropbouwwaarde van het gebouw. Zo krijg je bij schade maximaal een vergoeding waarmee je de woning opnieuw zou kunnen bouwen. Heeft enkel de huurder een verzekering, dan kan je als verhuurder maar vergoed worden voor de waarde van het gebouw op het moment van de schade.
 
Bovendien komt de brandverzekering voor verhuurders ook tussen bij schade aan het gebouw die niet veroorzaakt werd door de huurders, zoals natuurkrachten. Denk maar aan schade door stormweer, hagel of overstromingen.
 
De brandverzekering voor jou als verhuurder heet een verzekering ‘gebouw’. Ze omvat standaard:
Het hele gebouw dat je verhuurt
Goederen die permanent aan het gebouw bevestigd zijn (zonnepanelen, blinden, …)
Bijgebouwen (garages, serres, …)
 
Met de optie ‘afstand van verhaal’ ben je dan weer beschermd voor schade veroorzaakt door de huurder als die geen brandverzekering afsluit of zijn premie vergeet te betalen.
 

Brandverzekering of woningverzekering?


Moet je naast je brandverzekering ook nog een woningverzekering afsluiten? Nee! Beide termen betekenen hetzelfde. De meeste mensen gebruiken nog altijd de term ‘brandverzekering’, ook al dekt deze verzekering intussen veel meer dan enkel het risico op brand. Zo word je bijvoorbeeld ook vergoed bij schade door kortsluiting, waterschade en glasbreuk. Het is daarom een onmisbare verzekering, of je nu huurder bent of verhuurder.

Ontvang de offerte die het best bij jou past

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!