Hoe wordt de prijs van je brandverzekering berekend?

Wist je trouwens dat een woningverzekering ook wel brandverzekering wordt genoemd, maar dat ze veel meer verzekert dan enkel het risico op brand? Zo word je bijvoorbeeld ook vergoed bij waterschade, natuurrampen, glasbreuk … Het is dus een uiterst nuttige verzekering wanneer er zich thuis een ongelukje voordoet.


Hoeveel kost een brandverzekering?


Je woonverzekeringspremie weerspiegelt de waarde van je woning: hoe hoger de waarde van je woning, hoe hoger je premie. Hoeveel je brandverzekering kost, hangt dus af van jouw persoonlijke situatie en verschilt daarom van persoon tot persoon.
 
Wanneer je jouw brandverzekering prijs berekent met onze online simulatie, hoef je gelukkig de waarde van je woning niet zelf in te schatten. Dat doen wij in jouw plaats op basis van verschillende parameters.
 

De berekening van de prijs van je brandverzekering bij Yuzzu


Je brandverzekering hangt af van 4 factoren: de waarde van het gebouw dat je wil verzekeren, de waarde van de inboedel, enkele andere factoren en de extra opties die je toevoegt aan je woningverzekering.

1. De waarde van het gebouw


Als je een appartement huurt, dan is de huurprijs van je appartement de belangrijkste parameter voor de berekening van je premie. De huurprijs is immers een goede indicatie van de waarde van je appartement. Ontdek hier onze brandverzekering voor huurders.
 
Als je eigenaar bent van je woning, kan de verzekeraar zich niet baseren op de huurprijs. Ook indien je een huis huurt, baseert de verzekeraar zich niet op de huurprijs. In dat geval baseren de meeste maatschappijen zich voornamelijk op wat we het ‘plaatsenstelsel’ noemen. Dat is vakjargon voor een berekening op basis van het aantal kamers en hun functies in de woning. Het voordeel van deze berekening is dat je bij correcte invulling van het aantal kamers ook altijd voor een correct bedrag vergoed wordt bij een schadegeval. Ontdek hier onze brandverzekering voor eigenaars.
 

2. De waarde van je inboedel


De term “inboedel” is de verzamelnaam voor de inhoud van je woning, namelijk al de bezittingen die zich in jouw woning bevinden. Denk maar aan meubels, kledij, elektrische toestellen, … Fun fact: ook huisdieren worden beschouwd als je inboedel.
 
De waarde van jouw inboedel schatten we in de meeste gevallen aan de hand van de waarde van het duurste voorwerp in jouw woning.
 

3. Andere belangrijke factoren voor de prijs van je brandverzekering


Ook de afwerkingsgraad van je woning is belangrijk voor de prijsberekening. Met afwerkingsgraad bedoelen we de gebruikte waardevolle materialen (parket, natuursteen, …) of andere elementen zoals een open haard.
 
Wist je trouwens dat de locatie van je woning enkel invloed heeft indien je ook een verzekering neemt tegen (poging tot) diefstal van bezittingen?
 
Omdat de waarde van je woning stijgt met de jaren, zullen ook je premie en de vergoedingen evenredig stijgen. Deze stijging wordt bepaald aan de hand van de wettelijk vastgelegde ABEX-index. De ABEX-index geeft twee keer per jaar de algemene waardestijging van woningen in België weer, net zoals de loonindex dat voor lonen doet.
 

4. Extra opties


De hoogte van je premie wordt tot slot ook bepaald door de bijkomende dekkingen en andere opties die je aan je woningverzekering toevoegt. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om diefstal te laten dekken, of ook een verzekering afstand-van-verhaal te nemen.
 
 

Is een brandverzekering verplicht?


Een woningverzekering is in België niet altijd verplicht. Ben je eigenaar van je woning en woon je er zelf in, dan ben je niet verplicht een woonverzekering af te sluiten. Als verhuurder moet je wettelijk wel een woningverzekering afsluiten. Als huurder hangt dat af van de regio waar je woont: in Vlaanderen en Wallonië is de verzekering huurdersaansprakelijkheid wel verplicht, in Brussel (nog) niet.
 
Wij raden je aan om sowieso een woningverzekering af te sluiten, of je dat nu wettelijk verplicht bent of niet. Deze verzekering beschermt immers je thuis en kan je behoeden voor bijzonder hoge kosten.

Ontvang de offerte die het best bij jou past

Pssstt: ben je al klant bij Yuzzu? Dan hebben we goed nieuws. Voor ieder nieuw contract dat je toevoegt, krijg je 2 maanden gratis! Onze Yuzzu Bonus geeft jou dus korting op de premie van je bijkomend contract gedurende het eerste jaar hiervan.

Ontdek al onze blogartikels!

Een heleboel interessante artikels staan op jou te wachten!